söndag 24 juni 2007

Italienaren som teg i tre veckor och fyra dagar

Det är ju sommar. Även om regnet häller ner. I alla fall här i Djura, den lilla byn mellna Leksand och Gagnef som är inte så lite lik Ålsvarta som enligt författaren och journalisten Sven Olov Karlsson ligger i Västmanland.

I boken Italienaren berättar han om tillvaron för månskensbonden tillika mekanikern i Västmanlands länstrafiks bussgarage Karl-Erik "Italienaren" Andersson och hans son Peter.

Peter har gjort sig fri och flyttat till storstaden. Men helt okomplicerat var det inte. Här är ett utdrag av min recension av boken på dagensbok.com:

Peter och hans bror Sören behandlades med fast hand av farmor. Hon hade alltid ett varningens ord till sonsönerna. Som när Peter flyttat hemifrån, till en etta i ett närliggande samhälle. Helt borti tok tyckte farmor, som redan förberett för Peters återkomst till gården.

"Under snedtaket finns en smal bädd åt Peter när han flyttar hem igen. Det väntas ske så snart han inte klarar att Bo Själv. Han stack hemifrån under hot och mörka förutsägelser från farmor.Han skulle inte klara att sköta mat och hyra. Han skulle börja Ta Sprit, han skulle inte få vänner, antagligen skulle han slutligen Ta Knark och bli en Stackare som Låg I Portar. Alldeles åt helvete skulle det gå. Som kommentar till detta utbrott av kärv farmoderlighet teg Italienaren i tre veckor och fyra dagar. Kanske ägnade han tystnaden åt att minnas hur han själv hållits kvar. Det var det bästa han någonsin tigit. Sedan hjälpte han Peter att köra möbler. Det är fyra år sedan nu."

En tydlig illustration av hur äldre generationer gärna vill hålla greppet om de yngre. Den som lever i ett mindre samhälle, med en gård någonstans i omgivningarna, kan säkert känna igen sig, än idag. Ska ens egna intressen styra, så att man försummar eller överger det ens föräldrar och tidigare generationer under stor möda har byggt upp?

Det här är en helt underbar bok som passar alldeles utmärkt att läsa under sommaren. Rekommenderas!

Inga kommentarer: