måndag 18 februari 2008

Om feminis(t)eringen av bloggosfären

I går söndag ordnade Feministiskt initiativ ett öppet panelsamtal om feministiska perspektiv på bloggarna, dit både allmänheten och media var inbjudna. Författaren Unni Drougge och Elin Alvemark, klubbdrottning och redaktör för antologin Könskriget deltog i samtalet som leddes av Sofia Karlsson, konsult och feministisk samhällsdebattör.

Några av frågorna som togs upp under samtalet var vilken feminismens roll i den nya internetanarkin är, om feminister äntligen kan få tala till punkt, med egna ord, och hur jämställd är bloggosfären egentligen?

Unni Drougge pratade bland annat om mainstreamingen av media, särskilt i gratistidningarna. DN var där:

-- Vi har fått ett fruktansvärt förtryck av det fria ordets mångfald. Det är så otroligt mycket som inte får sägas i medierna idag. Alla unga kolumnister skriver om diamanter och gucci-skor. Inom bloggosfären finns det en frihet som inte finns någon annanstans i medierna. Därför bloggar jag, sade författaren Unni Drougge.

Elin Alvemark skriver på sin blogg att det DN rapporterar om var "det absolut tråkigaste mesigaste och mest irrelavanta från vad som sades". Å andra sidan kan det inte varit lätt att sammanfatta det lätt röriga panelsamtalet som faktiskt handlar om något som fortfarande är stort och ogreppbart, jag tror att vi fortfarande inte riktigt har greppat vidden av vad det fria ordets möjlighet i de nya sociala medierna. Vilket ju är otroligt coolt!

Panelsamtalet var en del av en helgkurs om kommunikation och opinionsbildning som samlade Feministiskt initiativ-medlemmar från hela landet.

Inga kommentarer: