torsdag 29 januari 2009

Fi blir Feministerna?

Ska Feminististiskt initiativ, som jag ju är med i, byta namn till Feministerna?

Talespersonen Gudrun Schyman är för, men Feminististiskt initiativs styrelse röstar för avslag på kongressen nästa helg. SvD kallar det ett Bakslag för Schyman.

Jag läser Veronica Svärds inlägg och argument både för och emot. Hon håller i sak med Gudrun Schyman, som är för ett namnbyte, men är inte säker på om det är rätt tid just nu.

"Men Schyman menar att Feministiskt initiativ inte längre är ett initiativ, och jag kan hålla med henne om det. Vi är här för att stanna och det faktum att vi har parlamentariska ambitioner kommer att stärkas och tydliggöras i de nya stadgarna. Ingen ska tvivla på det!

Men jag är osäker på om det är bra timing att byta namn nu. Osäker på om väljarna har förstått att feminismen är en egen politisk ideologisk utgångspunkt, precis som socialism eller liberalism. Är ni mogna för det steget? Är det dags för Feministerna att ta steget in i politiken?"

Till SvD säger Gudrun Schyman:

–Jag har föreslagit Feministerna för att det tydligt talar om vilken ideologisk utgångspunkt vi har. Det visar också vår ambition att samla feminister för ett organiserat parlamentariskt arbete, säger Gudrun Schyman.

För att låna ett uttryck från ett helt annat håll:

Det är nu det händer.

4 kommentarer:

Bisonfredrik sa...

Jag tycker att det är synd att Gudrun är så högprofilerad inom FI eftersom det gör FI till ett vänsterparti, vilket det inte alls behöver vara. Det vore intressantare med mer "neutrala" namn som företrädare för att bygga broar mellan blocken och vara ett alternativ även för de som idag röstar blått. Så länge Gudrun är kvar tror jag att få som idag röstar borgerligt väljer att byta parti.

När det gäller namnet tycker jag Feministerna låter bättre än Feministiskt alternativ. Men jag saknar ett tredje alternativ som represterar ett större begrepp än bara feminismen. Typ "tredje vägen" eller nåt sånt.

Anonym sa...

KVINNOPARTIET vore ett bättre namn.
Fi talar om jämställdhet men titta tex på styrelsen som nästan bara har kvinnor.
Och listan på kandidater till EU har ingen man alls.
Är det jämställdhet?
Fi är det "parti" som sämst av alla lever upp till sina ideal.

Fröken Look sa...

Men APSE, hallå. Gå med och hjälp till att väga upp? Att det fortfarande är övervägande del kvinnor i Fi är bara ännu ett bevis för att det fortfarande är flest kvinnor som engagerar sig för jämställdhet och ytterligare ett argument för att Fi behövs.

Mikaela Mars sa...

Jag tycker att det är så himla fånigt att kallade t för ett bakslag bara för att styrelsen inte är ense med Gudrun. det vore väl ett bakslag för en organisation som F! om Gudruns motioner inte behandlades utifrån samma förutsättningar som alla andra medlemmars!