torsdag 3 juli 2008

Eko har blivit eco - och så rätt

Igår skrev Ira Mallik om miljömuppens död i Aftonbladet. Ekologisk förknippas inte längre med filttofflor och batik (endast). Ira skriver "Eko är lyx. Eko är glamor. Eko stavas Eco." Det har blivit inne att vara ekologisk. Eller snarare eco. Som exempel tar hon flera magasin som finns i tidningshyllan idag och som gör en grej av leva som en ecokonsument.

Men det där att oreflekterat konsumera sig ur klimatkrisen känns rätt unket, faktiskt. Eller som Ira Mallik skriver:

"Det finns en annan baksidan när ekogrejornas glamorfaktor ska boostas i kommersiella medier. Det exklusiva ställs mot det massproducerade, en medveten högklassig smak mot en billig smak, och så formerar sig också klassgränsarna i miljöfrågorna. Det ska synas att det kostar att vara miljömärkt.
Att det fortfarande, i verkligheten, är kvinnor med låginkomst som bor i hyresrätter som genom hela sin livsstil frestar allra minst på miljön, bland annat eftersom de helt enkelt inte har råd att konsumera så mycket, är det inte riktigt någon som låtsas om när eko ska bli lyx."

Kvinnor som är låginkomsttagare frestar på miljön minst. Vilka belastar den mest och vem ska ändra på sig? Det ska diskuteras i Almedalen på torsdag den 10 juli kl. 13 i högskolans sal D24.
"Män som grupp äger mer, konsumerar mer, förorenar mer och köper den nya teknik som ska vara lösningen på klimathotet. Ensamstående kvinnor med barn, boende i hyresrätt, och personer med låg inkomst, vana att leva energisnålt, är de som lever mest miljövänligt. Vem ska ändra på vad när vi ska möta klimathotets utmaningar?" är frågan som ska diskuteras.

Jag tänker lyssna med intresse.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul att du ska på det seminariet, då ses vi där!

Anonym sa...

bra spaning!