måndag 29 september 2008

Om hur olika killar kan vara


Var i går på bokmässan i Göteborg och lyssnade till ett seminarium med Inti Chavez Perez, Zanyar Adami och Axel Gordh Humlesjö som pratade om antologin "Pittstim – pissbomber, skogsporr och kärlek".

En antologi som enligt redaktörerna Inti Chavez Perez och Zanyar Adami vill "föra ett samtal om hur det är att vara kille, och hur olika killar kan vara". De talade bland annat om idrottsrörelsen som statligt subventionerad våldsuppfostran, att roller stympar och om Tafsar-Åke.

Väntar med spänning på att boken ska komma i brevlådan.

Läs ett provkapitel här >>

fredag 26 september 2008

Liza Marklund väljer ny agent

Liza Marklund -- hur kan du välja Niclas Salomonsson till din nya litterära agent?

Den frågan ställer ett antal kvinnor i en debattartikel Aftonbladet.se idag. Elin Alvemark, Sandra Dahlén och min blivande kollega på Westander Kajsa Claude är några ur den namnkunniga skaran av undertecknare.

Liza Marklund är "kanske landets mest kända kvinnomisshandelsmotståndare" och Niclas Salomonsson är dömd för kvinnomisshandel och har flera polisanmälningar mot sig.

Han hade ett förhållande med författaren Unni Drougge under 1998-2005, ett förhållande som hon ger sin version av i romanen Boven i mitt drama kallas kärlek. En roman så fruktansvärd att jag inte kunde läsa den färdigt, om en man som gör så avskyvärda saker så att en tiondel är i närheten av sanningen så är det långt över alla gränser. (Och ja, han blev dömd för misshandel.)

Och den mannen har Liza Marklund valt till sin agent. Dåligt omdöme, tycker jag.

tisdag 23 september 2008

Som Stureplan -- fast bättre

Roligt med Karin Mamma Adelsköld. Kan kanske funka även till exempel i Rimbo när kvällarna blir långa?

måndag 15 september 2008

Dagens ord: jobbmängd

-- Vasäjerman, som... jobbmängd, fast ett annat ord.

Säger Elin, som jobbar på en studentkår. En annan kårarvoderad vet vilket ord Elin söker och fyller i:

-- Arbetsbelastning.

Jag är på en kursgård utanför Linköping och föreläser om kommunikation för de nytillträdda kårstyrelserna vid universitetet. Det är spännande att försöka förmedla mina erfarenheter och tankar -- utan att säga vad som är rätt eller fel -- till de som är i samma situation som jag själv befann mig för fyra år sedan. Och jag får massor tillbaka. Kloka och spännande synpunkter. Idéer. Och ord.

Som jobbmängd. Rakt och skönt. Mängden jobb, helt enkelt.

torsdag 11 september 2008

Dagens ord: storskolkare

-- Ingen 7-åring är storskolkare från början, säger Jan Björklund till DN och får det att låta som att skolk är lika allvarligt som narkotika och att en missad timme är lika illa som den där första ciggen.

Han menar att skolk leder till sämre resultat och en uppluckrad moral, och att ingenstans i vuxenlivet kan man komma undan med att smita ifrån sina plikter lite sådär som det behagar en.

Och att det ska synas i betygetsutdraget om man skolkat.

(Uppluckrad moral? Måste Björklund komma dragandes med moralen. Finns den ens fortfarande? Klarar vi oss inte bra på etiken?)

Kan man inte bara prata om att det är synd att de som skolkar hamnar på efterkälken eftersom de missar kunskap. (Om de nu gör det, de kanske är totalt understimulerade i skolan.) Är inte det allvarligt nog?

Andra bloggar om: , , , .

tisdag 9 september 2008

Om hon sa nej så skulle hon kanske bli våldtagen, så hon lät bli att säga nej

Sitter och filosoferar tillsammans med Jennie på telefon. Ämnet är våldtäkt.

Vi håller som bäst på att läsa Katrine Kielos relativt nya bok Våldtäkt & Romantik, en riktig page turner. Vi ska behandla boken på nästa bokklubbsmöte. Varför ska man göra det lätt för sig.

Katrine Kielos skriver själv att det inte handlar om våldtäkt som "ett symptom och inte som ett instrument för att plocka politiska poäng. Inte heller som en symbolfråga som belyser andra orättvisors relativa allvar."

Det handlar om våldtäkt helt enkelt. Men det är definitivt inte enkelt, och det låter hon oss förstå.

"Få saker är så accepterade i samhället som kvinnors rädsla. Även de mest högljudda anti-feminister är förstående inför denna rädsla. Många är de som vill följa mig hem, pracka på mig alarm, och lära mig att alltid ha mobilen påslagen i handen."

Och det vi är mest rädda för av allt är att bli våldtagna. För den som blir våldtagen är -- och förblir -- våldtagen. För den som våldtar har makten att ta "allt" från kvinnan.

Vi är så rädda för att bli av med "allt" att vi kanske gör saker vi egentligen inte vill:

"Hon kanske var rädd för att om hon sa nej så skulle hon bli våldtagen så hon lät bli att säga nej och hade sex i stället?"

Kielos uppmanar oss kvinnor att göra uppror mot rädslan och mot den kultur som konstruerar oss som våldtäktsbara. "Vi måste prata om våldtäkt för vad det är, och vad det gör. Mot kvinor. Med kvinnor, idag."

Sjukt spännande. Och intressant. Bokklubben, det kommer bli en lång kväll när det är dags. Bered er på att ta taxi hem, för ni tänker väl inte gå i mörkret?