tisdag 7 april 2009

Schyman: Förstagångsväljare missar information inför EU-valet

Den 7 juni är det dags för svenska folket att gå till valurnorna för att rösta på de kandidater som ska representera oss i EU-parlamentet. Gudrun Schyman (FI) är en av kandidaterna som ställer upp till val.

Idag skriver Gudrun Schyman i Sydsvenskan att skolorna inte tar ansvar inför EU-valet, eftersom Sverigedemokraterna behandlas som ett enfrågeparti istället för att belysa hela deras politiska plattform, inte minst familjepolitiken.

Mer än en halv miljon svenskar är förstagångsväljare, fler än någonsin, men varken Ungdomsstyrelsen eller Sveriges elevråd tycks planera något organiserat skolval, där Sverigedemokraternas valprogram kan diskuteras. Inte heller SVT och Sveriges Radio verka vilja släppa fram Sverigedemokraterna, menar Schyman.

Konsekvenserna är allvarliga:

"Följden blir bland annat att SD inte blir granskade. Men eftersom de ligger nära riksdagsspärren och ger stoff åt nyhetsredaktionerna, kommer de att synas ändå. I de frågor de själva vill. Det faktum att de har ett heltäckande politiskt program synliggörs aldrig. SD får framstå som det enfrågeparti som det faktiskt inte är.

Hur många känner till exempel till det extremt mansdominerade Sverigedemokraternas familjepolitik? Partiet hyllar den heterosexuella kärnfamiljen. De skriver: 'Sedan mänsklighetens begynnelse, och i så gott som alla samhällen, har kärnfamiljen varit den grundläggande enhet varpå samhället baserats.'

Men hallå, för några generationer sedan fanns inte kärnfamiljen som konstruktion. Då var det vanligt att far- och morföräldrar levde tillsammans med barn och barnbarn. Ensamstående föräldrar, singelhushåll och andra familjeformer har alltid funnits."

"Att undanhålla den här informationen spelar konservativa krafter i händerna. Det borde varken vara mediernas eller skolans roll. Eller?", avslutar Schyman.

Andra bloggar om: , , .

Inga kommentarer: