tisdag 7 april 2009

En trosa som påminnelse om att du är våldtäktsbar?

"Ett aprilskämt eller?", undrade en vän som skickade vidare ett pressmeddelande med orden "brottsförebyggande design" i rubriken. Nej, det var inte ett avskräckande fönstergaller.

Det var en trosa.

Med inbyggda skärp placerade vid midjan. Samt vid varje ben.

I syfte att försvåra en våldtäkt.

Enligt pressmeddelandet var målet "att utveckla en självförsvarsprodukt som skulle vara effektiv men samtidigt användarvänlig". Och resultatet blev Défense skyddstrosa.

Om det här är sant så är ju tanken, "att skapa en tryggare vardag för tjejer genom att erbjuda pålitliga, bekväma och lagliga självförsvarsprodukter när ett nej inte räcker", god.

Så... Som tjej ska man alltså gå omkring med de där tajta skärpen runt midja och lår som skär in och jävlas, som en ständig påminnelse om att man är våldtäktsbar? När ska man vara så förutseende? När man ska gå på fest och i vanliga fall skulle välja något lite finare under? Eller när man ska till träningen? På väg från Midsommarkransen till jobbet, och hem igen?

Och skulle det göra mig mer trygg, eller bara mer paranoid?

Det får mig att tänka på Folkpartiets vallöfte inför valet 2006 om fler poliser för att minska våldet mot kvinnor i hemmet. Det känns lika mycket som att lägga fokus på fel ställe.

Problemet är väl inte att det går att våldta en kvinna, problemet är att män gör det.

Som en annan vän sa, varför inte "plåtkalsonger med hänglås och nyckeln i sjön, det vore ju ändå att gå direkt på problemet."

Inga kommentarer: