lördag 30 maj 2009

Sverige behöver ett nytt valsystem, ryter Schyman

Häromdagen framkom det att valsedlar för de mindre partierna försvunnit i vallokalerna.

Gudrun Schyman skriver på SvD Brännpunkt att problemet fanns redan vid riksdagsvalet 2006, och att det påtalades, men ändå händer samma sak igen.

"I brist på ett fungerande valsystem försöker vi nu själva sprida budskapet om hur väljarna kan rösta på oss. Att det går att skriva Feministiskt initiativ på en blank valsedel, men att valmyndigheten sagt att varje röst där det står till exempel partiförkortningen Fi eller om någon skrivit en kandidats namn, kan ogiltigförklaras. Alldeles oavsett att det framgår att rösten är lagd på Feministiskt initiativ. Det är i sig en skandal för väljardemokratin. Än värre är att när väljare som skrivit på ett felaktigt sätt ringer till valmyndigheten för att få detta bekräftat, så ger myndigheten motsatta besked", skriver Schyman.

Alltså. Det får bara stå Feministiskt initiativ på valsedlarna. Inget annat. Ingen förkortning och inget namn. Då blir det ogiltigt.

Dessutom. Idag kom de internationella valobservatörer som Gudrun Schyman efterfrågade i fredags. Det är första gången någonsin som Sverige får besök.

Är det inte lite pinsamt för en så fin demokrati som vår, att inte alla röster är lika viktiga?

1 kommentar:

Anonym sa...

mycket intiresno, tack