måndag 30 augusti 2010

Kandidater kryssar i motvind

I helgen skrev både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter om personval, och konstaterade att de som bedriver personkampanjer kryssar i motvind.

Första gången vi hade möjlighet att personrösta var i valet 1998. Då var det hela 12 kandidater som blev inkryssade. Sedan dessa tycks svenskarnas intresse för att kryssa kandidater förbi toppnamnen ha svalnat. I förra valet var det bara sex kandidater som kom in på det viset, trots att åtta procent i en liten valkrets inte behöver betyda mer än knappt tusen röster.

Jag agerade pr-expert i artiklarna och beskrev viktiga egenskaper hos en kandidat som vill bli inkryssad. Att vara känd sedan tidigare är en klar fördel, och det finns andra egenskaper som ger en försprång:

"Att ha en stark personlighet, att vara karismatisk och duktig på att kommunicera är egenskaper som är viktiga. Personen behöver också ha någon slags hjärtefråga som sticker ut, enligt Johanna Look."

Det skulle vara intressant att veta vilka personvalskampanjer som bedrivs ute i landet -- det är ju i en liten valkrets som en stark och karismatisk politiker med en engagerande hjärtefråga kan lyckas kryssa sig förbi partikamraterna högre upp på valsedeln

Inga kommentarer: