onsdag 15 september 2010

Fel blev rätt så mycket mer

Hög feber och en tuff dag. Det hade den person som helt ideellt tog fram annonsen för Feministiskt initiativ som var publicerad i Svenska Dagbladet och Metro i dag. Partinamnet var nämligen felstavat. I annonsen står det att det går att skriva ”Feminstiskt initatiativ” på en blank valsedel om det inte finns en förtryckt i vallokalen.

Många medier var snabba att rapportera om missen, bland annat Dagens Media, Expressen och SVT. Nyheter24 pratade rådigt nog med valmyndigheten, som kunde ge ett rakt och uppriktigt besked.

-- Om man stavar fel på följande vis, är det ingen skada skedd. Jag menar, folk som skriver att de vill rösta på "sossarna" på blanka valsedlar får också sin röst räknad, säger Vivan Nilsson, informationsansvarig hos valmyndigheten.

Det som framkom i artiklarna totalt sett var att i Feministiskt initiativ arbetar alla ideellt, "med sina yttersta krafter" (och så är det verkligen!), att det går att rösta på partiet fast det inte finns förtryckta valsedlar och att man kan stava lite som man vill. Huvudsaken är att man röstar rätt. Som Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, säger i ett pressmeddelande:

-- Det lustiga är att vad vi säger till våra väljare är att det viktiga inte är att stava rätt när man skriver Feministiskt initiativ på en blank valsedel - det viktiga är rösta rätt.

65 artiklar i hela landet blev dagens resultat. Kanske blir det ytterligare artiklar i trycka medier i morgon. Rätt så många fler än Svenskans och Metros läsare nåddes alltså av budskapet i annonsen. Förutom all uppmärksamhet på Facebook och Twitter.

Fel kan alltså bli rätt, och rätt så mycket mer än så.

Inga kommentarer: