lördag 15 september 2007

Som en stor påse karameller!


Idag var jag och syster Caroline på vernissagen till utställningen Kosmos, planeter och raketer med Per Karléns färgsprakande och fantasieggande illustrationer på Ottilia Adelborgmuséet i Gagnef. Vi var inbjudna av Pers mamma Lena, som själv är textilkonstnär och god vän till mig. Det var en mycket stolt mamma och med all rätt!

Per har kallats "ungt designmedvetet bilderboksgeni från London" och har en verkligen gjort en rad helt fantastiska bilderböcker för barn. Första boken hette Boken om känslor och nu senast kom Galleri Galosch. En journalist beskrev böckerna som "en påse karameller" och jag kan bara hålla med! Det är färg, glädje, figurer och krumelurer. I djungeln, rymden, Chinatown och under sängen. Så mycket koncentrerad fantasi att man blir alldeles vimmelkantig.

Galleri Galosch slutar med en uppmaning till både barn och vuxna: Gör ditt eget galleri och fyll det med din egen konst! Till TT säger Per:
--Konstnären Pampusch säger "alla kan måla" och så vill jag att boken ska vara, en uppmuntran. Färgerna vill jag ska vara som en godispåse. Det ska vara salt, surt, beskt och sött. En del tycker man om, annat förstår man inte. Men helheten är god.

Så kan konsten beskrivas, inte bara på Galleri Galosch, utan även på Moderna Museet eller Tensta konsthall.

Lyllos alla ungar -- och alla föräldrar. Jag vill också natta mina ungar med Galleri Galosch!

2 kommentarer:

Jerker sa...

Kul att du gillade det! Brorsan var glad! :)

Lisa Johansson sa...

Åhhh! En ny bok! Jag älskade Boken om känslor. Albin skulle kanske gilla den här :-)
Å nu saknar jag dessutom mitt lockiga hår. Jag som hade tänkt ha rakt ett tag. Kanske ändrar mig. Burr är roligare än platt.