lördag 15 mars 2008

"Man måste ju få ha lite roligt"

För ett tag sen skrev jag ganska mycket om konsumism, bland annat här, här och här. Det var mitt under brinnande väskdebatt och egen utrensning i garderoben som tankar väcktes. Det är på inget sätt mindre aktuellt nu.

Tänker bland annat på Blondinbellas "miljonkupp" i torsdagens tidningar, där hon berättar att hon skriver om varumärken på sin blogg och samtidigt tjänar ihop till en bostadsrätt. Hennes entreprenörsanda verkar det inte vara något fel på, men däremot säger det en del om en omvärld som är rätt tillkukad. (Och media är låtsat indignerade. Härligt.) Vidare!

I dag läser jag i kulturdelen av pappers-DN (hittar det inte på nätet, morr) om en rad nya böcker som kommer ut i dagarna. Typiskt för vårens romaner verkar vara att de handlar om vardagsfamiljen på det där vardagsbrutala sättet och inte det där vardagsgulliga viset. Spännande.

Hur som helst. Helena von Zweigbergk, som skrivit "Ur vulkanens mun" berättar i DN att romanens karaktär Anna smiter ifrån sina problem, bland annat in i mobilens smsande. Och hon menar att det är rätt typiskt:

-- Vår kultur uppmanar närmast till smitning. Dels tror vi att allt ska gå enkelt, att det alltid finns genvägar, vi tror att det finns tio steg till att bli lycklig. Och flyktimpulserna kommersialiseras och upphöjs. Allt från andra relationer och flörtar, till sprit och shopping.

Det påminner om det Henrik Schyffert pratar om i sin show "The 90's": att ta den enkla dörren eller allvarsdörren. Det är ju lättare att pipa genom den enkla dörren. Alltid. Schyfferts show handlar om den ironiska generationen på 90-talet, men vad är det som säger att så mycket hänt sen sist?

Helena von Zweigbergk fortsätter, och det är nu det är smärtsamt mycket "huvudet på spiken":
-- Vi har skapat en sorts missbrukarsamhälle. Väskdebatten efter Sisela Lindbloms konsumtionskritiska bok "De skamlösa" var typisk. Omvärlden reagerade som vilken missbrukare som helst: "Men man måste ju få ha lite roligt".

Missbrukarliknelsen är slående. Vi är ett folk som inte varit nyktra på länge. Vad är det vi missar medan berusningen pågår?

Andra bloggar om: , , , , .

1 kommentar:

Fröken Wallenberg sa...

Vilket bra inlägg!!!

Gillar dig. Jag kommer tillbaka! : )