söndag 29 april 2007

Lyxa mig hit och lyxa mig dit...

Di.se har som toppnyhet idag frosseriet i lyx."Prestigemärken som Rolex, Bvlgari, Chopard, Cartier och Omega pryder allt fler handleder, halsgropar och ringfingrar" skriver de och har intervjuat Jan Bobek, marknadsansvarig för urmakaren Bergströms som är specialiserad på exklusiva klockor. Han säger till di.se att "Det blir mer och mer okej att visa upp sin lyxkonsumtion". Att champagneförsäljningen slår rekord och att svenskarna köper segelbåtar som aldrig förr kan man också läsa om på di.se.

Samtidigt ser vi en motreaktion mot den ohejdade konsumtionen. Inte minst i den kritik mot det ytliga produktfrosseriet som Sisela Lindholm inte bara väver in i sin roman De skamlösa utan bygger hela romanen på. Som jag just nu läser.

Det får mig att tänka på den intervju i P3 (tror jag) där Sisela Lindholm mötte en Expressen-journalist som av någon outgrundlig anledning skulle tycka precis tvärtom bara för att
(ja, just ja, det kallas journalistisk etik). Expressen-journalisten fick agera expert på konsumtion och menade att det är väl bättre att lyxköpa en lyxväska som är snordyr och ha den flera säsonger istället för att köpa nya, billigare väskor varje år. Typ bättre för miljön, lixom, var slutsatsen.

Right. Om man är en lyxkonsument så är det troligen för att manifestera något. Varför köper man annars den dyra väskan om inte för att visa att man kan? Att då gå med samma väska året efter gör att hela den viktiga poängen går förlorad. Alltså köper man en till lika dyr, men uppdaterad, väska nästa säsong. Eller redan månaden efter, eftersom allt går så rasande fort just nu. Bara för att man kan.

Samtidigt har en undersökning visat att det som står högst på statusskalan är bildning. Vilket är lite jobbigare att skaffa sig än den där väskan. Å andra sidan kan man genom väskan visa att man har ett bra jobb med en bra lön. Och på så vis syns det att jag inte bara har en dyr väska, jag är heller inte dum, tvärtom bildad. Kanske. Fast det är ingen klockren koppling.

Men det var inte det jag skulle säga. Utan mer konstatera att vi lär få se och höra mer om det här fenomenet. Var så säkra. Nu ska jag bläddra vidare i De skamlösa. Sköna söndag!

Andra bloggar om: , , .

Inga kommentarer: