torsdag 19 april 2007

Julafton på NBC?

Massakern på Virginia Tech i USA är en fruktansvärd tragedi. Så många unga människors liv till ända, människor som aldrig kommer att gå klart sin utbildning, skaffa det där jobbet de drömde om, bilda familj med sin älskade och bli gamla under ett äppelträd. Deras familjer och vänner har nu en enorm sorg att hantera och en stor saknad att bära under resten av sitt liv.

Och så var det det här med media. NBC har rubriken "Killer speaks" på sin hemsida och ett stort foto med mördaren Cho Seung-Hui med ett vapen riktat mot tinningen på sig själv. DN kan man läsa allt om massakern, se ett bildspel med mördarens bilder av sig själv och dessutom höra "massmördarens egna ord".

Den som vet det minsta lilla om hur media funkar, och det gör de allra flesta idag, förstår att media kommer att publicera så mycket som möjligt om massmordet långt bortom anständighetens gräns. Den har passerats för länge sedan, och det visste också Cho Seung-Hui. Hans raid på universitetet uppfyllde de flesta av massmedias kritierier för en nyhet; den var oväntad (någorlunda i alla fall), spektakulär, innehöll vapen, döda studenter och en galen asiat.

Det som är nytt här är att mördaren själv samlade in och försåg media med källmaterialet, genom att knappa trettio minuter innan han började sitt dödande lämna in ett paket på posten, adresserat till NBC. Innehållet var bland annat bilder på sig själv med vapen. Idag är det inte alls särskilt svårt att med den digitala teknikens hjälp och mediernas hyenalogik regissera sin egen mediedebut.

Man behöver alltså inte vara en psycho killer för att fatta att media kommer att ta det rakt av. Det måste påmint om julafton på NBC:s redaktion när paketet dök upp. För bra för att vara sant, nästan? Alla andra nyhetsredaktioner tittade troligtvis en extra gång i postskörden i hopp om att också de fått ett paket med smaskigt material att skapa nyheter utifrån.

Och media publicerar glatt. För de vill sälja fler lösnummer. Eller reklamtid. Och bli citerade av andra medier. Men det kommer de aldrig att erkänna. Istället säger de att de skriver om det människor vill läsa. De står vid sidan av och betraktar världen och tolkar den åt oss. Ibland ger de sig in i den, mitt under brinnande krig, men de är fortfarande våra tolkar. De vill hjälpa oss att förstå världen. De tror inte vi kan förstå utan deras hjälp.

Bullshit, säger jag. Och det största beviset på det är just det där paketet som anlände till NBC:s redaktion i onsdags.

Tyvärr en dag senare än planerat på grund av mördarens slarv i adressresearchen. Förmodligen till både mördarens och NBC:s förtret.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med de skulle inte göra som freakshowsnubben ville. Han ville få sin 15 minutes of fame om det så skulle döda honom. Skulle vara bra om de inte följde hans önskan utan bara skreva att de mottagit ett paket som överlämnats till polisen....men det handlar om 100tals miljoner och då kliver samvetet åt sidan. Det värsta är att jag hade nog oxå publiserat under förevändningen att "annars hade säkert det ändå läckt ut och vi missat tillfället..men visst är det sorgligt att massmördare får sina löpsedlar tryckta som dom vill.