måndag 13 augusti 2007

Grattis alla som helst använder den andra handen!

En miljon svenskar kan inte ha fel. Att använda vänster hand är det bästa.

Idag är Vänsterhäntas dag -- ett utmärkt tillfälle att få vara lite skrytigt stolt över vår läggning. Höj vänsternäven och slå dig för bröstet och tänk på vad bra du är!

Om du är vänsterhänt är du i gott sällskap. Inte bara jag är vänsterhänt, utan även andra stjärnor som Julia Roberts, Robert De Niro, Bob Dylan och Paul McCartney. Även Leonardo da Vinci, Ludwig van Beethoven, Albert Einstein, Charlie Chaplin, Greta Garbo, Pablo Picasso, Robert Redford, Bill Gates, Bill Clinton och Jimmy Connors har uträttat stordåd med vänster hand.

Som om inte det räckte så sägs vi vänsterhänta vara bra på det där med känslor. För vi använder höger hjärnhalva som är den mer kreativa av dem båda.

Men tänk dig för när du skaffar barn, så att du inte riskerar att slösa bort din talang på en högerhänt odugling. Det är nämligen ärftligt. Chansen att två högerhänta ska få ett vänsterhänt barn är mindre än en på tio. Är båda vänsterhänta är sannolikheten en på fyra, enligt Aftonbladet. Om en vänsterhänt skaffar barn med en högerhänt borde chansen ligga någonstans däremellan.

Tyvärr har inte vänsterhänthet uppskattats särskilt i vår historia. MontessoriTidningen skriver att vänsterhänta av och till under årens lopp har betraktats med misstänksamhet: "Någonting är fel, rent av onormalt hos människor som väljer att arbeta med vänster hand."

Men! "Det räcker med vetskapen om att Picasso och Einstein var vänsterhänta för att inse att misstänksamheten mer byggde på skrock än förnuft och fakta."

Precis. Eller avundsjuka kanske.

2 kommentarer:

Robin von Post sa...

Då infinner sig genast den delikata frågan om du knappat in denna blogg-artikel enbart med vänstra handen?

Guldstjärna i så fall! :)

Kastrullis sa...

Anledningen till att det är just idag, är väl för att det är ett snitt på 13% av världens befolkning som är vänsterhänta, va? Det luriga är bara att det verkar vara en mycket högre siffra i Nya Zeeland - jag tror att ca 30% av befolkningen där var vänsterhänt... har det något att göra med att det är på andra sidan jorden, tror du? :)

...men iaf; grattis till dig (och mig) för att vi är lite annorlunda - och mycket bättre! ;)