fredag 10 augusti 2007

Två gånger är helt åt helvete

En gång är ingen gång. Två gånger är en gong-gong. Så brukade vi lite skämtsamt säga när vi var små.

Nu tänker jag att en gång möjligen kan vara ett misstag, ett överslag eller resultatet av en total urspårning men att två gånger är helt åt helvete och att alla normala spelregler medvetet åsidosatts. En riktigt jävla taskig syn på de av oss som råkar tillhöra "det andra könet" är vad det tyder på.

Jag tänker naturligtvis på de häktade Stureplansprofilerna, 21-åringen som friades för våldtäkt i april men nu återigen är misstänkt för sexuellt ofredande och våldtäkt och 26-åringen som är häktad misstänkt för våldtäkt. DN skriver om häktningen idag.

Jag blir så arg och ledsen. Återigen kommer det slitna argumentet att dras fram, olika formulerat men alltid med innebörden "det var svårt att förstå att hon inte ville". Skrota det! Jag tror att alla som har haft sex med någon -- där det sker på någorlunda* lika villkor -- vet att det faktiskt märks om den ena inte vill. På rösten, kroppsspråket, själva känslan.

Sex som inte sker på någorlunda lika villkor är inte sex. Det är ett sexuellt övergrepp. Och det är ett brott. Eller vad tycker du?

*
Med någorlunda lika villkor menar jag att det alltid finns ett maktförhållande mellan två människor, oavsett vilken situation man befinner sig i. Den skillnaden ska dock inte vara större än att man kan lyssna till och respektera den andra.

2 kommentarer:

Mattias sa...

Alla som någon gång haft sex torde veta ganska väl vem som är med på det och inte. Att påstå något annat är att vara dum eller oärlig.

Märtha sa...

Det är helt djävla åt helvete.