tisdag 20 november 2007

Anders Milton: Stäng dörren för mördare!

Idag skriver Anders Milton, regeringens nationella psykiatrisamordnare, på DN Debatt att det inte är någon rättighet att få bli läkare och att dörren till läkaryrket ska vara stängd för mördare.

Förutom att han svamlar och blandar ihop en massa saker, som andra typer av brott med annan typ av trolig återfallsgrad, rättssäkerhet med mera, skriver han att "universiteten bör göra en bättre kontroll av vilka som är lämpliga att arbeta som bland annat läkare. Inte bara för patienternas skull och för det förtroende som hälso- och sjukvården behöver ha för att rätt kunna hjälpa människor utan också för dem som rehabiliterat sig men ändå riskerar att hamna i en omöjlig situation."

Jodå, det tror jag med. Men jag tror att risken att dömda mördare börjar dyka upp en masse på läkarprogrammen är minimal. Vad som skrämmer mig mer: alla de med högsta betyg som söker till och kommer in på läkarprogrammet, för att det är det svåraste och mest prestigefyllda man kan läsa -- men saknar empati. De om några riskerar väl att hamna i "en omöjlig situation", vilket på sikt skadar
förtroende för hälso- och sjukvården.

Hellre då att ta in lämpliga människor genom intervju, och därmed låta en och annan färdigstraffad möööörrrrdare slinka igenom.

5 kommentarer:

Barbaselo sa...

Utredaren Anders Milton säger: Det är ingen rättighet för någon att få bli läkare.

Vilket intetsägande pladder.

Det är ingen rättighet för någon heller att få bli lagerarbetare på Ikea !

Vi svenskar har ingen rättighet att få arbeta som vad vi vill - annat än som egna företagare.

För att få rätten att arbeta inom ett speciellt yrke, så krävs en arbetsgivare som ger oss den rätten, d.v.s. anställning.

Jens Staal sa...

Jag håller med dig Look. Att man sonat sitt brott innebär att man skall få "börja om". Om något så är det en otroligt kall och ohuman inställning människor har mot denna stackars student.

Om något så har han ju sådana direkta erfarenheter av liv och död att han nog bättre än de flesta kan uppskatta värdet av livet. Samma sak med krigsoffer etc antar jag. Detta till skillnad mot konformistiska högpresterande ungdomar som kommer direkt från gymnasiet. Personligen tror jag det skulle vara en förlust för läkarkåren att neka tillträde för mördare som sonat sitt brott.

Claes sa...

Ännu en dimension i det hela är att den läkare jag möter kan i sin yrkesutövninga ha haft ihjäl fler stycken vilket i mina ögon gör att den läkaren är en dråpare. Hur undviker jag att möta en sådan läkare? Vad säger Anders Milton om det problemet.

Anonym sa...

Vilket svammel.
Ska en dömd pedofil ha rättighet att arbeta på dagis också?
Att han har sonat sitt brott innebär inte att hans gärning är ogjord.

Lisa sa...

Att ha avrättat någon med ett nackskott på grund av dennes ideologi, tyder på starka psykopatiska drag. De som har några som helst basic kunskaper inom psykologi förstår att denna människa aldrig bör vara lämplig att arbeta som läkare. Att ha suttit av ett fängelsestraff ger ingen rätt att arbeta som läkare; ett yrke som kräver medmänsklighet och empati.
Skulle Lasermannen passa bra att arbeta på imigrationsverket bara för att han "sonat sina brott" genom ett fängelsestraff??
Helt absurt...