torsdag 8 november 2007

"Vi tar det ett varv till, idag kör vi återanpassningsvinkeln, okej?"

Många kommentarer på mitt förra inlägg om en mördare på vårdcentralen, det är kul! Att ni läsare är aktiva alltså. Fallet i sig är ju inte kul alls. Moralfrågan i det aktuella fallet lämnar jag lite därhän, men vill lyfta upp det signaturen Leffe skriver, som handlar om hur media behandlar ett sådant här fall:

"Analysen av hur det rapporteras måste göras utifrån vilka drivkrafter som finns bakom en journalists eller utgivares beslut att publicera.

Det säljer kanske bättre att köra 'en mördare på vårdcentralenvinkeln' dag 1 och 2, sedan kan man avsluta det hela dag 3 med 'återanpassningsvinkeln', helt utan självkritik, naturligtvis - jämfört med att göra tvärtom? Kör man återanpasningsvinkeln först (dag 1 och 2) kan man ju inte begära att läsarna ska lyncha honom dag 3, eller hur?

Det viktiga för nyhetsmedia är att få uppmärksamhet till sina program, detta ger status, läsare/lyssnare/tittare och i förlängningen intäkter genom lösnummerförsäljning, prenumerationer, reklamförsäljning eller (som i fallet public service) större internbudget. För den enskilde journalisten ligger lön, status och kanske en fast tjänst (där man kanske kan få göra reportage som man tycker är angelägna på riktigt).

Slutligen tycker både enskilda och kollektiv av människor om att få sina egna uppfattningar bekräftade. Om de har förförståelsen att läsare/lyssnare/tittare är fördomsfulla och gillar 'mördare på vårdcentralenvinkeln' - då kommer de att försöka få den bekräftad."

Jag vet inte vad som är mest tragiskt, medias metoder eller att vi accepterar dem? Gör vi det?

2 kommentarer:

Skribenten sa...

Som yrkesmänniska måste jag säga att jag sedan länge är ytterst kritisk till journalistiken av idag. Den säger sig ha de ädlaste av syften, men är i realiteten något helt annat.

Men då jag är såväl utbildad som yrkesskadad kan jag inte säga att jag är representativ. Det vore intressant att ta reda på vad "gemene kvinna/man" (usch för generaliseringar egentligen) anser.

Andreas sa...

okej lite sent men idag ska sl införa "trygghetskameror"... Är övervakningssamhället egentligen ett trygghetssamhälle?