lördag 3 november 2007

Stockholmare och glad i hatten?

Hur mår du idag? Jag känner mig som en femma på en sjugradig skala. Ledig, har tränat och precis ätit lunch. Och har en hel dag kvar att lata mig, läsa tidning, bada och så vidare. Rätt nöjd. En femma.

Hur jag och alla andra stockholmare mår idag kommer ikväll och många kvällar framöver att kunna avläsas på färgen på Hötorgsskraporna. Det är konstnären Erik Krikortz som igår öppnade sin utställning Känsliga städer, där byggnader belyses av ljus i olika färger, beroende på invånarnas känslotillstånd. I en pressrelease säger han:

”Reklamen dominerar det offentliga rummet, påpekar våra brister och talar om vad vi behöver för att må bra. Vår ekonomi är en ’bristekonomi’ som bygger helt och hållet på otillfredsställelse. Genom ljusinstallationen kan stadens invånare kollektivt själva tala om hur de mår. Resultatet blir en psykologisk diagnos på samhället.”

Konstnären är inbjuden av Moderna Museet. Deras intendent John Peter Nilsson drar paralleller till den kanadensiske filosofen Marshall McLuhan och hans teorier om informationssamhället som en utveckling av människans centrala nervsystem:

”McLuhans iakttagelser har blivit vardagens verklighet. Radio, teve, tidningar och internet är inte bara bärare av information och kunskap – de avläser och ibland förstärker privata och kollektiva känslolägen. Medierna kan vara både ställföreträdande gråterskor och hyllningskör åt oss inför händelser av olika slag.” (Vad sägs om att även skjuta in substantivet ”moralpredikanter”?)

Igår lyste det gult på skrapornas kortsidor. Hur kommer det att se ut ikväll?

Varför inte rött, som i jävligt glad i hatten?

Andra bloggar om: , , , .

Foto: Åsa Lundén, Moderna Museet.

Inga kommentarer: