fredag 28 december 2007

Början på ett skräddarsytt år?Livet är som en enda lång paketutdelning. Ena dagen är det vackert och snö, som på bilden ovan från Siljan dagen för julafton, och nästa dag är det snöslask och allt är brunt och skitfult. Ena dagen har man en hel läpp som man knappt ägnar en tanke och nästa dag är det en massa stygn i den och det är svårt att tänka på något annat.

Men det känns rätt bra ändå. Även fast jag bara kan äta mat som är finfördelad nog för att transporteras genom ett sugrör. Även fast jag inte kommer att få någon nyårspuss på munnen, för den är stickig av stygn och ser rätt läskig ut. Det läker ju.

Det kunde gått så mycket värre när jag körde i en råk på Siljan under långfärdsskridskoturen på juldagen. Alla tänder är ju kvar och näsan är rak. Ingen hjärnskakning. Inga blåmärken direkt, utom på armbågarna.

Jag känner att någon står på min sida. Någon håller på mej.

Kanske gjorde spåkäringen en glädjekalkyl när hon tolkade stjärnorna och skrev i mitt horoskop i Damernas Värld att 2008 kommer att kännas "skräddarsytt" för mig. Nu har året i och för sig inte tippat över än, men vi är härligt nära.

Det spelar ingen roll. Sytt som sytt. Jag känner på mig att det kommer att bli det bästa året på länge, för mig. Heja 2008.

söndag 23 december 2007

God jul!


Spegelblank is på Siljan, dagen före julafton. Mitt julkort till dig. God jul!

fredag 21 december 2007

"Om du har en fri vilja: tryck ett."

"...han bar på en mörk hemlighet: pojken längtade. Det var inte tillåtet att längta. Det var bara tillåtet att efterfråga.

När alla efterfrågade i stället för att längta kunde de som styrde vara säkra på att inga maktförhållanden i samhället skulle förändras i grunden. Det går ju bara att efterfråga i förhållande till den inkomst och de resurser som man redan besitter."

Fantastiskt, Kielos! Läs hela sagan.

torsdag 20 december 2007

Inte för alla relationer, men kanske för andra relationer

Idag fick jag svar på min fråga om det tramsiga spelet Lika barn leka bäst. Jag frågade i ett mejl till företaget som gör spelet om det även passar relationer som inte är av kille-tjej-slaget och det kanske var otydligt av mig.

"Spelet riktar sig i första hand till par, d v s det innehåller frågor som "paret" helst ska svara lika på för då får man flytta fram på spelplanen. Det kan kanske också vara för andra relationer. Det viktigaste är att man känner varandra bra eller alternativt kanske spelet hjälper till att lära känna varandra. I så fall kanske inte tävlingsmomentet är det vikigaste i spelet."

Andra relationer? Hmm...

onsdag 19 december 2007

Roligt för alla, eller roligt för vissa?

-- Årets lite lagom kinky julklapp, hihi, tänkte speltillverkaren Tactic -- kanske? -- när de tog fram spelet Lika par leka bäst. "Roligt för alla som lever i ett parförhållande" står det på asken som är dekorerad med symbolerna för Mars och Venus. Verkligen? Alla?

Kan det vara så att sällskapsspelbranschen inte riktigt har hängt med i samhällsutvecklingen? Eller visar de precis hur konservativt samhället faktiskt är?

Jag har mejlat och frågat hur de tänkte. Ska bli spännande att se vilket svar jag får.

Om sopor och återvunnen musik

Med anledning av det jag skrivit i tidigare inlägg var jag lite uppeldad och diskussionslysten i måndags. Över en öl diskuterade jag och kollega konsumism och sopsortering, sopförbränning och sopimport med hans kompis som är reporter på en statlig radiokanal, och något av en återvinningsexpert.

Jag sa: -- Vi kan inte konsumera i den takt vi gör idag. Vi måste minska på konsumtionen!

Han sa: -- Men vi kan heller inte sluta handla. Då... [jag sammanfattar: då brakar allt samman, och det finns inga pengar att rädda världen för. Det gör inget bättre].

Jag ba: -- Tänkte inte på det.

Och sen: -- Grrr...

Nu måste jag tänka ännu mer på det här och det är jobbigt.

Sen gick vi till Klubb Sunkit och lyssnade på återvunnen musik och mådde ganska bra ändå.

+ + +

Tack till Peter WolodarskiDN för lån av bild. Han tycker inte heller om resterna av vår konsumtion. I alla fall inte när de ligger mitt i stan.

måndag 17 december 2007

Så när blir less more i mellanmjökslandet?

Bisonfredrik tycker att Sten (i förra inlägget) är slår in öppna dörrar i sitt citat: "Det lär dock vara få människor i mellanmjölkslandet som har något att invända mot hans kommentar." Fredrik vill hellre se "citat om lösningar och framåttänkande i så fall". Och visst kan jag hålla med om det.

Men ändå. Alla veeet att vi inte kan "hålla på såhär". Men den enda lösningen som presenteras är att vi ska konsumera oss ur det. Vi ska köpa miljövänligare saker. Apparater som drar mindre ström. Kläder som är tillverkade av ekologisk bomull. KRAV-bulgur från Kaukasien. Bilar som drar mindre bensin. Eller går på etanol (hu).

Ingen säger: köp mindre, för fan. Du behöver inte det där. Låt bli. Släpp. Gå till jobbet. Less is more.

Jag säger som Sten: Det är ju galet. Och önskar att någon sa ovanstående till mig. På skarpen.

söndag 16 december 2007

Dagens citat: "Det är ju galet."

-- Detta överdåd, och att fortsätta med det in absurdum, med en konsumtion som inte är relaterad till mänskliga behov och naturens behov. Det är ju galet.

Sten Ebbersten, professor emeritus vid SLU, i dagens DN om hur vi använder ändliga resurser.

torsdag 13 december 2007

Hihi, vi är Sveriges Bästa Pr-byrå för tredje året i rad!

Jippi! Vi knep guldet igår framför näsan på de utmärkta pr-byråerna Agency och Jung Relations och blev Sveriges Bästa Pr-byrå för tredje året i rad i Resumés tävling Sveriges Bästa Byrå 2007.

Jag saxar vårt pressmeddelande:

Westander är Sveriges Bästa Pr-byrå

Tidningen Resumé har – för tredje året i rad – utsett Westander till Sveriges Bästa Pr-byrå. Utnämningen baseras på en kundundersökning där totalt 214 byråer har deltagit i olika kategorier och över 2.200 kunder har gett sina omdömen.

– Vi blir oerhört stolta när våra uppdragsgivare ger oss så höga betyg i en kundundersökning, säger vd Patrik Westander.

Bland Westanders uppdragsgivare finns Alkoholkommittén, Creuna, E.ON Sverige, FMK, Folksam, Folktandvården i Stockholms län, Forum för småföretagsforskning, Green Cargo, Handikappförbunden, Libero, Läkemedelsförmånsnämnden, Michelin, Naturvårdsverket, SJ, SLAO, Statoil, Svensk Fjärrvärme, Svenskt Näringsliv, Taxi 020 och Återvinningsindustrierna.

Sveriges Bästa Pr-byrå utsågs på galan Sveriges Bästa Byrå 2007, som arrangerades av tidningen Resumé. Utnämningen baserades på en kundundersökning som undersökningsföretaget Easyresearch genomfört bland de deltagande byråernas kunder. Totalt deltog 25 pr-byråer i kundundersökningen.

Topplistan över Sveriges Bästa Pr-byråer 2007:

1. Westander
2. Agency
3. Jung Relations

Pr-byrån Westander har för närvarande 25 anställda, jämfört med 19 anställda för ett år sedan. Byrån har cirka 45 aktiva kundrelationer. Westander har två år i rad blivit utsett till snabbväxande Gasellföretag av Dagens Industri och till ekonomiskt högpresterande Superföretag av Veckans Affärer.

måndag 10 december 2007

Argumenten har tagit slut för Svenskt Näringsliv


Idag har Svenskt Näringsliv en helsidesannons på sidan tre i DN, och säkert i flera stora morgontidningar. Den består mest av text och är en saga om "gumman som handlade för lite". Gumman gillade att handla saker, en del till sig själv, en del för att glädja andra. Hon handlade ofta i granngubbens affär. Gumman såg fram emot julen: "Ingen annan tid på året gav henne så många anledningar att köpa saker."

Gubben såg också fram mot julhandeln, för att han då tjänade pengar så att han kunde äta god julmat och ge bort julklappar. Och så var det naturligtvis roligt med "kunder som kom tillbaka, år efter år".

Men, -- huvva! -- en dag "råkade gumman få syn på en kultursida i en tidning":

"Där skrev några arga tanter och farbröder att julen var fel eftersom människor bara handlade hela tiden. Handel, skrev de, var dåligt. Dåligt för själen. Dåligt för de fattiga. Dåligt för planeten. Helst, tyckte de arga tanterna och farbröderna, borde små gummor och gubbar tillverka sina egna julklappar."

Gumman tog åt sig och handlade inte så mycket den julen. Fler i "den lilla staden" gjorde likadant. Det slutade med att farbrorn fick stänga sin affär, han kunde inte köpa någon julmat och "den fattiga arbetaren på andra sidan jorden" som tillverkat många av sakerna i farbrorns affär blev ännu fattigare.

Nu kommer sensmoralen, dömande och helt ologisk:

"Och hur gick det för gumman? Hon fick en jättetråkig jul. Så kan det gå om man lyssnar på arga tanter och farbröder och slutar handla."

En slutsats ryckt helt ur luften. Javisst, det går sämre för farbrorn om gumman och alla andra i den lilla staden handlar mindre i hans affär. Men då får han kanske anpassa sitt sortiment? Varför inte börja importera Fair Trade-produkter eller kläder i eko-bomull (säljer som smör, enligt dagens DN). Tillgång och efterfrågan, huh!? Säkert blir det besvärligare för "den fattige arbetaren". Men att därifrån dra slutsatsen att gumman får "en jättetråkig jul" är ju absurd.

Pinsamt, Svenskt Näringsliv. Debatten om det är sunt eller ej att konsumera så som vi gör idag drivs inte längre bara på kultursidorna, den finns i hela samhället. Inte minst när vi diskuterar klimathotet. Det känns nedvärderande mot alla som tar frågan på allvar och rätt fånigt att försöka bemöta den omfattande kritiken mot konsumtionssamhället i en köpt (!) annons utan några sakliga argument som helst och dessutom i en förenklad sagotext.

Vi kommer aldrig att sluta handla med varandra, och det är det väl ingen som tycker heller, men däremot finns det alla anledningar att fundera över våra konsumtionsmönster. Vad köper vi, varför köper vi och när köper vi det? Hur länge är vi nöjda med ett nytt köp och hur snart vill vi ha något nytt igen? Varför?

Svenskt Näringsliv borde istället visa att de tar debatten på allvar, bemöta den med sakliga argument och försöka hitta nya lösningar för sina medlemmars skull. Vi kommer inte att kunna konsumera i dagens takt, face it, och då kanske de kan driva framåt för att söka en lösning. Hur kan man bedriva ett hållbart företagande?

Istället vill Svenskt Näringsliv genom någon form av illa sittande ironi riktad mot kulturetablissemanget -- kapitalismens ständiga fiende -- piska fram sympati för den lilla omoderna handelsmannen.

"Jättetråkigt", Svenskt Näringsliv. Till er andra; se upp för shoppinglobbyn!

Andra bloggar om: , , , .

söndag 9 december 2007

Kejsarens nya kläder faller i mellandagarna

Jag har funderat ett tag. På en sak som gör mig lite ont.

Som ni ju vet råder en nördtrend just nu. Helt vanliga människor väljer att se ut som Napoleon Dynamite och Harry Potter. Om du inte vet kan du läsa mer hos Manolo. Hipsters kallas de.

Mest karaktäristiskt för en hipster är nördbrillorna. Glajor så stora att man kan slicka på glaset om man skulle vilja. Det är lite kejsarens nya kläder över det hela eftersom alla tycker att det är skitfult.

Det som jag går och är lite brydd över är hur det ska gå för alla som har köpt sådana glasögon. Glasögon är ju inte som vilket annat klädesplagg eller accessoar som helst. De sitter mitt i ansiktet och blir därför väldigt centrala i ens uppenbarelse, samtidigt som de är väldigt centrala för synen om man ser lite illa.

Det är helt klart en ordentlig chanstagning. En hipster spelar med sin coolness som insats. (Som att opera in silikon i det ena bröstet och pacemakern i det andra. Ingen klockren jämförelse, men kanske någon förstår.)

Den dagen tishan från Fred Perry blir omodern låter man helt enkelt bli att ta på sig den, eller tar på något hetare över. Då Acnejeans plötsligt känns såder heta, låter man dem helt enkelt ligga kvar i tvättkorgen tills de har multnat. När Tretornsneakern känns so last thursday kan man helt enkelt hoppa i ett par andra pjucks. När bodyn i glansig lycra från American Apparel känns som att den ska kväva en i all sin cerisehet kan man inte göra annat än slänga den. Den dagen vinterjackan från Monki känns december 2007 är det ju nästan vår och man har en god ursäkt att köpa något nytt. Eller när farfarströjan från Filippa K känns som något för folk som har en stör i röven kan man gå till Stadsmissionen vid Nytorget och låta någon göra en remake på den.

Men vad gör man med ett par brillor den dagen då trenden slår över och det blir så total mainstream?

För den dagen kommer ganska snart, det vet vi ju. Jag sätter en slant på att det kommer att ske i mellandagarna, och jag skulle gärna vilja få några motbud. Mitt argument är att ju spetsigare och speciell en trend är, desto snabbare går den över bland de riktigt medvetna. Och nu har vi levt med den här trenden länge nog.

Ju högre hipfaktor, desto hårdare nederlag om man inte hoppar av i exakt rätt stund. Det låter osannolikt, men kan faktiskt handla om från den ena kvällen på Nada till den andra.

Då är man inte längre en nörd, utan en tönt. Och det gör lite ont i mitt hjärta för jag vet att jag inom kort kommer att möta en massa människor längs Götgatan som endera går lite ostyrigt, hejar på fel personer och går in i lyktstolpar, eller de som lite generat och med nedslagen blick för att inte möta någon de känner fortfarande går omkring med nördbrillor på nästippen.

Ett tips: köp hem linser. Så att du är förberedd när dagen kommer.

tisdag 4 december 2007

Att skapa med händerna är en liten bit av frihet

Jag har köpt en symaskin. På Blocket. Igår bussade jag mig själv till Norrtälje för att hämta den. Det var en snabb affär.

Så nu ska här sys. Den är lite modernare än den på bilden, den har olika pressarfötter och massa olika sömmar att välja på. Förmodligen var det en riktigt krispig modell när den kom ut på marknaden -82 eller så.

Det är inte klokt vad jag kan sakna att göra saker med händerna. Det blir väl så när jag nästan uteslutande jobbar med kontakten mellan huvudet och tangentbordet hela dagarna. Min handarbetande sida har legat i träda sen jag flyttade till Stockholm, men nu ska det bli ändring på det.

Det här med handarbete, om man ska föra maskinsömnad till den kategorin, är ju väldigt hett just nu. Det tokvirkas runt lyktstolpar här på Söder och Katarin Brieditits och Katarina Evans med flera driver sajten Do Redo.se som också blivit bok. Den relativt nyöppnade garnaffären Knit Lab på Rosenlundsgatan ser mer ut som en modebutik än en traditionell garnaffär och lockar ett helt nytt klientel. Det ordnas syjuntor i de trendiga kvarteren i stan och jag vet att i Sundbyberg sitter Jenny och broderar korsstygn. Handarbete har blivit hett.

Men varför? Kanske för att det är en liten bit av frihet att få arbeta med sina egna händer?

Tack till www.familyhouse.se för lånet av bilden.

söndag 2 december 2007

Skutta och snora, snyt dig och blås!

Jag nyser och snorar. Det är för trist att spendera hela helgen -- igen! -- med att vara, om inte dödssjuk, så i alla fall rätt risig. Kanske kan en skaldning om snor och nysningar muntra upp, och vem kan väl om inte Bellman:

Snyt dig din Lymmel! - probera,
Profva Hornet, snyt dig och blås!
Nympherna qvickt sig rangera,
Prusta och nysa, spassera,
Wingmarkens Kärsta åt höger,
Skuttar med Svarfvaren så tröger,
In med föttren liksom en gås,
Rödbrun i barmen som koppar.
Tvi dig din Skurk så du hoppar,
Med din tumstock, kappa och Krås!

Övriga förtielva verser i Angående sista balen på Gröna Lund och resten av Fredmans epistlar hittar du här.

Vad är det man säger, lite kultur har ingen dött av. Jag vill hävda motsatsen -- kultur gör dig frisk!