söndag 7 juni 2009

Birger: "Gudrun är politikens motsvarighet till den Zlatan vi saknade på Råsunda"

Det är nu knappt åtta timmar kvar tills röstlokalerna stänger. Om du fortfarande inte bestämt dig, eller behöver lite mer mod, så finns Birgers utomordentliga EU-valsguide.

På frågorna ett, två och tre svarar han såhär:

1. Varför just Gudrun?
Därför att hon med råge är den enskilda svenska politiker som har mest ryggrad, mest envishet, mest retorisk skärpa, mest humor och den säkraste ideologiska kompassen kombinerad med en självklar köksbordspragmatism. Därför att hon är den som kan få saker utöver det vanliga att hända i Bryssel, när andra bara åker dit och gör sitt jobb; hon är politikens motsvarighet till den Zlatan vi saknade på Råsunda i kväll.

2. Varför just feminism?
Därför att könsorättvisorna är den grövsta och samtidigt mest vardagliga av alla diskriminerande maktordningar i vårt samhälle och våra liv. Därför att fler kvinnor dör på grund av mäns våld än människor dör på grund av krig och terrorism tillsammans. Därför att Europas ekonomiska utveckling släpar sig fram som ett skadskjuten kråka jämfört med vad vi skulle kunna åstadkomma om föreställningar om kön inte längre hindrade både män och kvinnor från att utveckla hela sin potential i samhälle och arbetsliv. Därför att sorg över frånvarande fäder och skuldbeläggande av kvinnor går som psykologiska plågoandar genom känslolivets undervegetation hos så många människor. Därför att alldeles för få ser den starka kopplingen mellan klimathotet och rika västerländska mäns livsstil och makt över politiken. Därför att verklig jämställdhet mellan kvinnor och män vore det största civilisatoriska och demokratiska språnget sedan grekerna hittade på demokratin.

3. Varför inte andra partier som också är för feminism och jämställdhet?
Därför att detta aldrig blir prio ett på deras agendor. Därför att de helt enkelt tycker att annat är viktigare; det har de bevisat om och om igen. Därför att de inte har Gudrun.

Även Aftonbladet.se ger dig anledningarna att rösta i EU-valet i fem punkter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Inga kommentarer: