lördag 6 juni 2009

Schyman är valets super trouper

Det var galet kul att se både Expressens och Aftonbladets löp på väg till affären. Stora svarta bokstäver och bilder på Gudrun Schyman och ABBA-Benny.

Men så här dagen före. Det tycks som att flera av de mindre partierna går framåt medan (S) backar några procent. Piratpartiet ökar. Troligtvis även Fi, fast det inte nämns i någon av mätningarna. Vad skiljer de små partierna från de stora? Kanske möjligheten att vara med och driva, att dra sitt strå till den berömda stacken i en fråga som man bryr sig om.

Jesper är en som provat att engagera sig: "Försökte till och med gå med i ett stort svenskt parti för att engagera mig lite. Det var omöjligt. Eller.. det var möjligt att gå med i partiet, men svårt att få engagera sig. Jag vill ju snacka politik, de ville snacka organisation och valspurt. Helt idiotiskt."

I Fi finns goda möjligheter att få engagera sig. Hela valrörelsen bygger på ideellt engagemang och massor av energi från många, många människor. Alltifrån de som stöttat Gudrun Schyman på hennes långa valturné, de som delat ut flygblad och torgtalat, de som ordnat med logistiken kring valsedlarna, alla som bloggat, länkat, ja, till och med bytt profilbild på Facebook till Schymans porträtt. För att vi vill, för att det känns värt.

Referenserna till Obama har duggat senaste tiden, men faktum är att det faktiskt är en gräsrotskampanj, om än toppad med stjärnglans. Vi var ett peppat gäng som samlades kring Schyman tidigt under våren för att tillsammans (och ideellt) jobba för att skicka henne hela vägen till Bryssel.

Hur som helst, den som lägger sin röst på Schyman i EU-valet är med och bidrar till att vi får en verklig super trouper i EU-parlamentet.

1 kommentar:

Foxtrot sa...

Hej Johanna! Jag har bara så svårt att se vad Schyman skulle bidra med för gott.Allt som stavas feminism är ju inte av godo.