torsdag 18 juni 2009

Trevlig midsommar!

Är i Dalarna, närmare bestämt Djura, för att fira midsommar. Och ett tag var jag nästan lite orolig, men så kom regnet till slut. Midsommar utan regn är som sill utan spad.

Såhär såg det ut vid majstångsresningen i Djura den 22 juni 1984. Fullt i fôlk. Det är min pappa Göran Look som har tagit bilden och den hänger som Månadens bild i skyltfönstret hos Djura Bok & Pappersverkstad.

Glad och trevlig midsommar!

torsdag 11 juni 2009

Ökade pr-värdet för IKEA i direktsändning

Idag medverkade jag i Rosenberg i P1, i egenskap av pr-konsult och konstvetare. Ovanligt att båda mina titlar kommer till användning samtidigt, och väldigt roligt. Dessutom kom min gamla B-uppsats i konst, "Från katedraler till bäddsoffor" om vägen från Bauhaus till IKEA, till heders igen. Härligt och så totalt oväntat.

I övrigt handlade det om IKEA:s utställning på Liljevalchs. Eller om det var Liljevalchs utställning om IKEA.

Det handlade också om ifall IKEA hämtar in de satsade 3 miljonerna genom den uppmärksamhet företaget får i och med utställningen. Jodå, det är jag övertygad om, med tanke på hur många som har tyckt och sagt redan innan utställningen har öppnat.

Bara den tiden vi pratade bidrog till att öka pr-värdet för IKEA med uppskattningsvis 100 000 kronor.

Den som vill lyssna kan hoppa fram cirka 13 minuter i inslaget.

Utställningsaffisch. Grafisk formgivning: Mattias Frodlund, 2009

måndag 8 juni 2009

Valvakan var början på något helt nytt

Det slutliga resultatet hamnade på 2,2 procent, eller cirka 66 000 väljare som lade sin röst på Fi. I min valkrets, Midsommarkransen Ö i Hägersten, var det så många som 9,9 procent.

Det känns väldigt, väldigt bra trots att det inte blev ett mandat. Fi är ett etablerat parti nu, ett parti som media inte kan välja bort i sin rapportering. Ett parti som det är okej att rösta på. Ett parti som kommer att få mer och mer att säga till om. Som kommer att sätta jämställdhet och mänskliga rättigheter på den politiska kartan på allvar inför riksdagsvalet nästa år. Som kommer att sätta press på de andra partierna.

Valvakan var inte slutet på EU-valet, det var början på något helt, helt nytt. Lita på att ni kommer att höra mer från Fi. Nu kör vi.

Nu. Kör. Vi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Fler vågade vara feminister på valdagen

Feministiskt initiativ fick 2,2 procent, och 66 000 röster - en tredubbling av procentandelen röster och nästan en fördubbling av antalet röster jämfört med riksdagsvalet 2006.

- Vi har stärkt feminismen som parlamentarisk rörelse och många fler vågade vara feminister på valdagen. Jag är stolt och glad, säger Gudrun Schyman.

Läs mer.

söndag 7 juni 2009

Fi har fördubblat antalet väljare


64 000 personer röstade på Fi i EU-valet. Det räckte inte till ett mandat men är en fördubbling jämfört med förra riksdagsvalet. 2,1 procent blev resultatet, och över 4 procent i Stockholms kommun. Fi är alltså ett etablerat parti i och med att vi kom över 1 procent och kommer att få valsedlarna distribuerade i nästa EU-val. Jippi!

Gudrun: Det här är stort!


Efter att de första resultaten presenterats har övriga partier 6 procent. Gudrun Schyman höll precis ett tal till det entusiastiska gänget på valvakan.

--Vi representerar en politik som många längtat efter. Det här har betydelse för feminister i hela världen -- och det är stort.

Valvaka på Elverket


De första resultaten presenteras...

En historisk valvaka med dans och partaj!

Två och en halv timme kvar tills vallokalerna stänger. Därefter börjar valvakan på Elverket på Linnégatan 69 i Stockholm. Kom, häng i baren och se valvakan på storbilds-TV. Nour El Refai står på scenen. En historisk valvaka, dans och partaj. Kom, kom.

Bildelning* - en slags draghjälp från Piratpartiet

Jag ringde upp Samuel Kvist, som tillsammans med Helena Molin, har dragit ett jättelass med röstsedlarna både inför valet och under dagen. Han berättar en solskenshistoria om när de skulle placera ut valsedlar i vallokalerna i Danderyd i morse.

-- Plötsligt slutade det trådlösa nätet att funka, så vi kunde inte se på kartan var alla vallokaler fanns. Vi stannade för att fråga en person som visade sig vara från Piratpartiet. Han hade en karta över alla vallokaler och vi hade en bil, så han fick åka med oss runt till alla vallokaler och på så sätt gick det mycket snabbare för oss båda. Gräsrötterna hjälper varandra, skrattar Samuel.

* Tack, Tor!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Grattis, grattis!


Grattis till pappa Göran som fyller 59 idag. Han har, födelsedagen till ära och första gången mig veterligen, lagt en röst på Gudrun Schyman. Faktiskt utan min inblandning.

Jag passar på att fira honom på distans och tar samtidigt ut glädjen över valresultatet i förskott. Det som är så fint med att ta ut saker i förskott, är att man i bästa fall får vara glad två gånger.

Schymans kampanj utsedd till bästa personvalskampanjen

The Campaign Dossier har utsett Gudrun Schymans valkampanj till den bästa personvalskampanjen bland toppkandidaterna.

Marita i Trollhättan svarar på dina frågor

Även i Västra Götaland är Feministiskt initiativ representerade. Marita Strand befinner sig i Trollhättan och just nu svarar hon i medlemstelefonen och tar emot förfrågningar på info@feministisktinitiativ.se. Hon tycker att det känns positivt.

-- Det kommer många positiva mejl på infomejlen. Bland annat är det flera som inte vetat vem de ska rösta på eller som inte känt till att Fi ställer upp i EU-valet. Det tycks som det gör skillnad att medieskuggan bröts efter annonserna häromdagen, säger Marita Strand.

Läs här om hur du kommer i kontakt med Fi.

Stort stöd för Fi i Järna?

Berolin Deniz har arbetat hårt med att köra ut röstsedlar till vallokalerna i Södertälje under morgonen. Bemötandet från valförrättare har varit både si och så.

En valförrättare sa "kommer ni först nu?", när Berolin kört runt hela Södertälje med röstsedlar för att täcka upp alla lokaler, och till sist kommit fram till deras lokal. I Järna däremot var det ett glatt mottagande av valförrättaren.

-- Det känns som att vi har stort stöd i Järna. Under förtidsröstningen hade de till och med frågat efter röstsedlar från Feministiskt initiativ, säger Berolin.

SVT bevakar inför valvakan


Inför kvällens valvaka samlar SVT in enkäter från olika vallokaler. Jag fyllde i en sådan, om alltifrån vad jag jobbar med till var mina föräldrar är födda och vilka frågor som är viktiga för mig, utanför vallokalen i Västberga. Ska bli kul att se resultatet ikväll.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

¡A votar! ¡a votar! ¡a votar!

Det är inte bara i Sverige vi har ett feministiskt initiativ att rösta på. I Spanien kan väljarna för första gången lägga sin röst på Iniciativa Feminista.

Iniciativa Feminista deltar i valet i syfte att lägga fram förslag på förändrade lagstiftningar som ska leda till ett Europa utan könsdiskriminering. Deras krav i valrörelsen är:
  • att kvinnors rätt att leva utan våld garanteras
  • att de otrygga anställningsvillkor och den lönediskriminering som drabbar kvinnor stoppas
  • att omsorgsarbete upphör att vara ett exklusivt obetalt ansvar för kvinnor, och istället genomförs av samhället

Bilden är från 8 mars i Spanien. Läs mer om Iniciativa Feminista här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Birger: "Gudrun är politikens motsvarighet till den Zlatan vi saknade på Råsunda"

Det är nu knappt åtta timmar kvar tills röstlokalerna stänger. Om du fortfarande inte bestämt dig, eller behöver lite mer mod, så finns Birgers utomordentliga EU-valsguide.

På frågorna ett, två och tre svarar han såhär:

1. Varför just Gudrun?
Därför att hon med råge är den enskilda svenska politiker som har mest ryggrad, mest envishet, mest retorisk skärpa, mest humor och den säkraste ideologiska kompassen kombinerad med en självklar köksbordspragmatism. Därför att hon är den som kan få saker utöver det vanliga att hända i Bryssel, när andra bara åker dit och gör sitt jobb; hon är politikens motsvarighet till den Zlatan vi saknade på Råsunda i kväll.

2. Varför just feminism?
Därför att könsorättvisorna är den grövsta och samtidigt mest vardagliga av alla diskriminerande maktordningar i vårt samhälle och våra liv. Därför att fler kvinnor dör på grund av mäns våld än människor dör på grund av krig och terrorism tillsammans. Därför att Europas ekonomiska utveckling släpar sig fram som ett skadskjuten kråka jämfört med vad vi skulle kunna åstadkomma om föreställningar om kön inte längre hindrade både män och kvinnor från att utveckla hela sin potential i samhälle och arbetsliv. Därför att sorg över frånvarande fäder och skuldbeläggande av kvinnor går som psykologiska plågoandar genom känslolivets undervegetation hos så många människor. Därför att alldeles för få ser den starka kopplingen mellan klimathotet och rika västerländska mäns livsstil och makt över politiken. Därför att verklig jämställdhet mellan kvinnor och män vore det största civilisatoriska och demokratiska språnget sedan grekerna hittade på demokratin.

3. Varför inte andra partier som också är för feminism och jämställdhet?
Därför att detta aldrig blir prio ett på deras agendor. Därför att de helt enkelt tycker att annat är viktigare; det har de bevisat om och om igen. Därför att de inte har Gudrun.

Även Aftonbladet.se ger dig anledningarna att rösta i EU-valet i fem punkter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Kryssat och klart


Nu har jag röstat.

Maria Agrell: "Det känns viktigt att någon kämpar för förändring"

"Jag har röstat i EU-valet. Och min kandidat är Gudrun Schyman, fastän jag varken är vänsterpartist eller radikal feminist. Jag tänker berätta varför", skriver Maria Agrell som bor i Barcelona.

"När man bor i ett EU-land där det inte finns förskola som människor har råd med, där föräldrar inte kan vara hemma från jobbet när barnen är sjuka utan det förutsätts att mormor eller farmor tar hand om ens febriga barn, när papporna bara har rätt till 10 dagars föräldraledighet och mammorna endast 3,5 månader, när det krävs att folk sitter på kontoret fram till 20.00 på kvällen känns det viktigt att någon kämpar för förändring.

Håller inte med om alla Gudrun Schymans åsikter, men jag tycker att hennes röst behövs. Upplever att hon är tillräckligt driven för att röra om ordentligt bland traditionella värderingar i EU-parlamentet. Schyman kan driva debatt, skapa opinion och långsiktigt förändringsarbete för en angelägen fråga som ger bättre förutsättningar för både män, kvinnor och barn i framtiden."

Läs hela.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .
Liv Öberg Nilsson och Christan Hedlund är ute på en roadtrip mellan vallokalerna i Botkyrka, Salem, Säby och Tumba.

-- Det är en god stämning mellan partierna ute i vallokalerna, men det är inte så många här som kommit och röstat, säger Liv på telefon.

Liv Öberg Nilsson är 4:a på Feministiskt initiativs lista.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,.

"Money, money, money"

Marie Wickberg (C), 4:a på Centerpartiets lista, skriver på sin blogg:

"ABBA-Bennys text får helt plötsligt en ny innebörd när jag i SvD läser att han ger pengar till Gudrun Schymans valkampanj. Jag har egentligen bara en sak att invända - Benny borde ha öppnat plånboken lite tidigare. Valrörelsen hade varit mycket roligare med en Schyman med större resurser. Även om jag inte sympatiserar med varken FI eller Vänsterpartiet så behövs det fler som lyfter ett feministiskt perspektiv."

Valförrättare polisanmäld

Idag började Fi:s pressekreterade Veronica Svärd dagen med att polisanmäla en valförrättare.

Det var en av Fi:s valsedelsutdelare som fick sig en åthutning av en valförrättare när hon skulle lägga Fi:s valsedlar på samma bord som alla de etablerade partiernas. Alla valsedlar ska behandlas lika, så därför ska de också ligga på samma ställen.

-- Han skrek åt mig att inte röra hans bord. Jag var två meter ifrån och hade inte petat på dem. Det enda jag gjorde var att envisas med att Fi:s valsedlar skulle vara i samma ställ som de andra... och jag fick rätt.

Skrämmande.

Hur du röstar på Fi i EU-valet

Här är information från Feministiskt initiativ, om hur du gör för att rösta på Fi.

"Om det finns förtryckta valsedlar för Feministiskt initiativ på den plats där du röstar använder du dem. Då kan du också göra ett personval genom att kryssa för en av kandidaterna på valsedeln.

Om det inte finns förtryckta Fi-valsedlar där du röstar använder du istället en blank valsedel, som du skriver ”Feministiskt initiativ” på. Du kan då inte skriva en förkortning som "Fi" eller skriva en EU-kandidats namn (personval); om du gör det bli valsedeln ogiltig.

Allmän information om hur du röstar finns på valmyndighetens webbplats.

Har du frågor kring Fi:s valsedlar eller hur du ska rösta? Ring till Fi på 0706-100 190 eller 0706-100 191."

"Tack påven och klimatbovarna!"

Alexander Chamberlain tackar påven, sverigedemokraterna, klimatbovar, militära muskler, homofober och kostymgubbar för att han valt att ta ställning för Feministiskt initiativ och Gudrun Schyman. Varför? Läs här.

Sol ute, sol inne...

Strålande sol, i alla fall i trakterna kring Midsommarkransen. Helt perfekt väder. Och så härligt att se att så många är på väg till vallokalerna.

Jag har under morgonen varit till lokalerna i Brännkyrka Gymnasium och Västbergaskolan för att fylla på valsedlar, och det är många på väg både ut och in ur vallokalerna, även såhär tidigt på dagen. Äldre, yngre, de mitt emellan och de som får åka barnvagn och bara följa med.

Valdag!


Valdag! Och vädret är bästa tänkbara för att först gå och rösta, och redan sätta sig på ett kafé eller i gräset. Det här ska bli spännande!

Jag kommer idag att Fi-blogga extra mycket, och Aftonbladet.se länkar hit under valdagen.

lördag 6 juni 2009

Schyman är valets super trouper

Det var galet kul att se både Expressens och Aftonbladets löp på väg till affären. Stora svarta bokstäver och bilder på Gudrun Schyman och ABBA-Benny.

Men så här dagen före. Det tycks som att flera av de mindre partierna går framåt medan (S) backar några procent. Piratpartiet ökar. Troligtvis även Fi, fast det inte nämns i någon av mätningarna. Vad skiljer de små partierna från de stora? Kanske möjligheten att vara med och driva, att dra sitt strå till den berömda stacken i en fråga som man bryr sig om.

Jesper är en som provat att engagera sig: "Försökte till och med gå med i ett stort svenskt parti för att engagera mig lite. Det var omöjligt. Eller.. det var möjligt att gå med i partiet, men svårt att få engagera sig. Jag vill ju snacka politik, de ville snacka organisation och valspurt. Helt idiotiskt."

I Fi finns goda möjligheter att få engagera sig. Hela valrörelsen bygger på ideellt engagemang och massor av energi från många, många människor. Alltifrån de som stöttat Gudrun Schyman på hennes långa valturné, de som delat ut flygblad och torgtalat, de som ordnat med logistiken kring valsedlarna, alla som bloggat, länkat, ja, till och med bytt profilbild på Facebook till Schymans porträtt. För att vi vill, för att det känns värt.

Referenserna till Obama har duggat senaste tiden, men faktum är att det faktiskt är en gräsrotskampanj, om än toppad med stjärnglans. Vi var ett peppat gäng som samlades kring Schyman tidigt under våren för att tillsammans (och ideellt) jobba för att skicka henne hela vägen till Bryssel.

Hur som helst, den som lägger sin röst på Schyman i EU-valet är med och bidrar till att vi får en verklig super trouper i EU-parlamentet.

ABBA-Benny gav Schyman miljon

Det var i går kväll i SVT Aktuellt som Gudrun Schyman släppte att det är Benny Andersson från ABBA som stödjer henne med närmare en miljon kronor för att ut information om hur väljarna ska rösta på henne. Det var efter att han fått veta vilket trassel det är med valsedlar som Benny betämde sig. Han skriver i sitt pressmeddelande:

"Eftersom jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, så bestämde jag mig för att försöka hjälpa till genom att erbjuda finansiellt stöd till en annons, som berättar om hur man kan gå tillväga när färdigtryckta röstsedlar saknas."

Imorgon är valet till EU-parlamentet.

torsdag 4 juni 2009

Schyman får nära miljonen till valspurten

Feministiskt initiativ har fått upp emot en miljon kronor från en anonym bidragsgivare för att kunna skicka Schyman till Bryssel. Det skrier Resumé om idag.

Det var igår som Gudrun Schyman medverkade i Nordegren i P1 och beklagade sig över att Fi har så små resurser i EU-valet.

När programmet var över, ringde det på Gudruns mobil. Den som ringde ville bidra till kampanjen skickaschymantillbryssel.nu, skriver Resumé.

I ett slag ökade Fi:s mediebudget med 100 procent, från noll till någonstans runt miljonen, enligt Fi:s pressekreterare Veronika Svärd.

Håll utkik i morgon fredag, i DN, SvD, GP, Sydsvenskan, Aftonbladet och Expressen. Enligt Veronica Svärd blir det helsidor och i nåra fall en halvsida. Dessutom en helsida i DN på söndag.

Kanske är det den här donationen som tar Schyman hela vägen till Bryssel?

– Det skulle mycket väl kunna bli så, säger Veronika Svärd.

Folkpartiet när en abortmotståndare vid sin barm

Roland Utbult är inte bara en av Folkpartiets kandidater till EU-parlamentet. Han är också abortmotståndare och med i gruppen Ja till livet på Facebook.

"På sin kampanjsida på internet kritiserar Utbult bland annat andra som är för abort och beklagar sig över att FP inte attraherar kristna väljare. Man kan fråga sig hur Utbult hamnat på FP:s lista, och vad säger det om jämställdhetsfrågornas ställning i Folkpartiet! Om FP är det feministiska parti de hävdar kan de orimligen ha en abortmotståndare på EU-listan!" skriver Gudrun Schyman på sin blogg.

Hon fortsätter:

"Tyvärr får Utbult sällskap om han hamnar i EU-parlamentet. Det nämligen finns liknande röster bland konservativa rörelser och religiös och politisk högerextremism i EU. Dessa går hand i hand när det gäller att sätta kvinnan med stort K på piedestal, som bärare av kärnfamiljskonceptet, samtidigt som man fråntar henne både medborgerliga och mänskliga rättigheter."

Vad EU verkligen inte behöver är fler konservativa abortmotståndare. Och jag hoppas att det endast är av misstag som Folkpartiet när en abortmotståndare vid sin barm.

onsdag 3 juni 2009

Familjen väljer

Fick en glad överraskning igår. Hela min familj ska rösta på Schyman på söndag!

Mamma i Leksand, syster i Bromma, syster i Malmö, pappa i Djura och jag själv. Kul!

tisdag 2 juni 2009

6 procent enligt Sifo skickar Schyman till EU

Hos Veronica Svärd kan du se varför ett antal kända, svenska kvinnor väljer att rösta Schyman till Bryssel. Sex procent* av svenskarna och Kim Anderzon kan inte ha fel, eller hur!

Se filmerna här >>

* Enligt en Sifo-undersökning som pr-byrån Westander låtit göra.

Ny Sifo: Schyman på fjärdeplats bland EU-kandidaterna

På pr-byrån där jag jobbar, Westander PR, har vi låtit Sifo göra en undersökning om vilka toppkandidater på partiernas listor som svenskarna känner mest förtroende för.

Undersökningen, som presenterades igår, visar att 6 procent av väljarna har störst förtroende för Gudrun Schyman (FI). Hon hamnar därmed på fjärde plats efter Marita Ulvskog (S), Marit Paulsen (FP) och Gunnar Hökmark (M).

Kul, tycker jag såklart, eftersom det i så fall skulle innebära att Schyman skulle bli inröstad i Europaparlamentet!

Sifoundersökningen genomfördes den 25-28 maj. 1.000 personer fick namnen på de personer som står överst på partiernas listor i EU-valet upplästa tillsammans med följande fråga: ”Vem av dessa känner du störst förtroende för som ledamot i EU-parlamentet?”