onsdag 2 maj 2007

Vi har noll koll...

Vi svenskar är rätt dåliga på privatekonomi. Det vill finansmarknadsminister Mats Odell (kd) ändra på och föreslår en privatekonomisk folkbildningskampanj efter brittisk modell.

-- Det kan exempelvis handla om information om hur man ska hantera bolån, pensionsspara, uppmuntra till att göra aktiva val i premiepensionssystemet och hur man ska tänka när man ska välja fonder. Jag tror vi måste hjälpa våra medborgare att ta informerade beslut om sin egen privatekonomi, säger Odell till TT.

Jag är helt med på det. Vi har i regel rätt dålig koll på vår egen ekonomi. Och även om det inte är supersvårt när man väl sätter sig in i de olika delarna så är det ointressant -- tror vi.

I samband med vårt examensprojekt för AMF Pension så har det tydligt framgått hur lite koll unga människor har när det gäller pensionssystemet. Även när de tror att de vet skillnaden mellan allmän pension och tjänstepension så visar det sig att kunskaperna är mycket grunda, eller rent av felaktiga.

-- Skillnaden mellan den upplevda kunskapen och den faktiska kunskapen kan då vara en indikation på att det behöver vidtas åtgärder i folkbildande syfte, säger Jan Fritsch, enhetschef på Finansinspektionen.

Det skulle kunna lösas enligt en modell som testats i Storbritannien. Där ger myndigheter, som barnavårdscentraler eller skolor, ekonomisk rådgivning till medborgarna utifrån specifika behov i olika skeden av livet som vid start av studier, vid barnafödande eller inför pensionering, skriver DN.se.

Inga kommentarer: