torsdag 8 mars 2007

En dag bland andra dagar

Idag är det Internationella kvinnodagen. En dag man önskar inte skulle behöva finnas. Men nu behövs den, och då är det bra att den finns.

(Först bara en liten brasklapp. Om du är man -- kom inte ens på tanken att ge din fru eller flickvän en blomma eller en chokladask idag. Det är inte hennes födelsedag. Se istället till att handla, diska upp efter middagen eller packa ungarnas gympapåse. Ikväll och i snitt hälften av alla kommande kvällar. Det, till skillnad från blommor och choklad, kostar inget och är dessutom ett litet, men ändock, steg på vägen till att vi inte behöver någon internationell kvinnodag. Om du vill att det ska gå snabbare att avskaffa dagen kan du bland annat försöka påverka din arbetsgivare att ge kvinnorna på ditt jobb samma lön som du, tjata på sjukvård, forskare och läkemedelsföretag att de ska satsa mer på att bota de sjukdomar som drabbar kvinnor. Och pröva ut medicinen på kvinnor. Och du kan se till att uppfostra dina söner och döttrar till människor som respekterar andra människor, oavsett om de är kvinnor eller män. Eller något annat kön för den delen.)

Idag har DN en stor artikel med anledning av 8 mars. Där intervjuas bland andra kvinnoforskaren Yvonne Hirdman vid Stockholms universitet. Hon menar att "rent objektivt" har kvinnor idag fler möjligheter än någonsin tidigare.
-- Skulle jag födas på nytt i dag skulle jag välja att födas som tjej. Vi har alla möjligheter. Men den där tilliten till att allt hela tiden är på väg att bli bättre i det stora moderna projektet, den finns förstås inte längre där.

Idag är vi vana att ta saker i egna händer. Men vad är det man brukar säga, "så blir inga barn gjorda".

Vi måste komma ihåg att när vi tar saker i egna händer måste vi också ta hjälp av andras händer. Både kvinnors och mäns.

Andra bloggar om: , , .

4 kommentarer:

Bengt sa...

Det är så mycket mer än bara att plocka undan disken som behövs göras...

Små flickor lever i skuggan av våld. Det är fortfarande så mycket orättvisa i världen.
http://www.mkfc.se/?p=942

Johanna Look sa...

Självklart! Men om vi inte kan få rättvisa i det lilla kan vi heller inte få det i det stora. Eftersom det är de små sakerna som tar oproportionerligt mycket tid och energi från de stora tankarna och handlingarna är det där vi måste börja.

Janne sa...

Idag och alla andra dagar tar jag och min sambo samma ansvar för disk, städ, mat, barn, hund och allt annat.

Tvinga föräldrar att dela på föräldraledigheten så kommer ansvaret kanske att fördelas lite jämnare än vad det är i många familjer idag.

Malte Lewan Neelsen sa...

"kan du bland annat försöka påverka din arbetsgivare att ge kvinnorna på ditt jobb samma lön som du"...

Kvinnorna på mitt jobb har redan samtliga, vad jag vet, högre lön än jag. De flesta är i och för sig äldre och flera är mer utbildade, men jag betackar mig ändå för generaliseringar. Det nyttar inte något till...