onsdag 7 mars 2007

Oändliga Internet

Internet är på väg att ta slut. Jag som trodde att Internet, i motsats till universum, är oändligt. Liksom bara finns. Så är det inte, menar SvD i en artikel idag.

Internet är byggt för text, inte för rörliga bilder som webb-tv och filmer på sajter som Youtube. SvD skriver att enligt en professor i telekommunikation är "bilden av ett fritt internet tillgängligt för alla på lika villkor är en myt".

Enligt samma tidning fruktar flera debattörer att det i framtiden uteslutande blir kommersiella intressen som styr tillgången till Internet, eftersom nätet måste byggas ut av någon och denna någon vill ta betalt för det. Men hallå, gör inte bredbandsbolagen det redan idag?

Björn Pehrson, professor i telekommunikationssystem vid KTH håller med om att Internets kapacitet "inte är vad den borde vara med tanke på den tekniska utvecklingen men det är bara för internetleverantörerna att öka bandbredden". Han skulle antagligen fnysa åt min naiva inställning att Internet är oändligt. Han fortsätter:

-- Det är en förlegad syn att tro att internet skulle kunna vara fritt från kommersiella intressen. Någon måste betala och i slutändan blir det konsumenten som vill nyttja tjänsterna som får köpa sig bättre bredbandslösning av sin leverantör.

Jaha, ja. Min sega uppkoppling för nittionio kronor i månaden kommer alltså att bli ännu segare om jag inte betalar lite till. Jag antar att det är det de vill säga.

1 kommentar:

Magnus Andersson sa...

Om du har Comhem ha de visst kampanj nu med 199 kr för 2 Mbit per sekund samt en månad gratis. (Har själv skaffat det efter ett 99 kr-abonnemang...)

:-)