torsdag 1 mars 2007

Tillsammans är roligare!

-- Jag tror att många i vår generation är djävligt osugna på att jobba bara för att tjäna pengar, det måste finnas något mer.

Det säger Alexis Fellenius Makrigianni som intervjuas i dagens DN. Tillsammans med kompisarna Joel Junström och Arvid Andersson driver han webbyrån Winston Design. Det speciella med deras firma är att den är en ekonomisk förening, ett arbetskooperativ som killarna driver tillsammans helt enkelt.

Enligt en Nutekrapport som DN citerar är det kooperativa företagandet den företagsform som ökar snabbast och den tycks särskilt locka unga människor mellan 18-30 år.

Killarna på Winston Design är inte ute efter så mycket pengar som möjligt, utan snarare en arbetssituation som alla trivs med, där alla är lika delaktiva och där man inte ska behöva jobba "så mycket". Dessutom vill de inte definieras utifrån sitt jobb utan ha ett liv vid sidan av jobbet.

Själv när jag en dröm om ett liknande arbetskooperativ. Att samla kompetenser under ett och samma tak och plocka in dem som behövs just vid tillfället. Varför inte en fotograf, en AD, en kognitionsvetare, en internkommunikatör, en journalist, en Viktor Rydberg-expert, en scenograf, en formgivare, en ekonom, en avdankad politisk sekreterare, en glasblåsare... Hela konceptet kan jag inte avslöja här. Men det skulle bli så bra!

Varför arbetskooperativet är så populärt sammanfattar Joel Junström kort och bra.
-- Det är roligare att göra saker tillsammans.

Och att ha roligt på jobbet är ett sätt att göra världen lite, lite bättre.

Andra bloggar om: , .

Inga kommentarer: