onsdag 21 mars 2007

Ond bråd död för Glöd?

Glöd är något så sällsynt en tidning för unga människor, inte unga killar eller unga tjejer. De skriver om sexualitet precis när den är som mest spännande och som mest känslig. De skriver och psykisk hälsa. Tidningen ska vara jagstärkande för sina unga läsare mellan 13-19 år. "Empowerment" är ett ord som används av redaktören Nina Westerlund för att beskriva syftet med innehållet. Men Glöd skriver även om annat, som musik och livsstil, men utan att använda sig av kändisar.

Idag skriver DN och Dagens Media att Glöd hotas av nedläggning. Anledningen är att ingen vill vara ansvarig utgivare för tidningen. Hittills har den gett ut av Folkhälsoinstitutet och finansierats av "hivpengar".

Så om ingen tar över och betalar för Glöd kommer tidningen att gå i graven. Socialstyrelsen kan enligt DN tänka sig att stödja den del av tidningen som handlar om sex och samlevnad. Men Viveca Urwitz på Socialstyrelsen säger att de absolut inte kan ansvara för att ge ut tidningen, eftersom tidningen handlar om mer än bara sex.
-- Man har haft en bred tanke om självkänsla och det materialet ligger utanför vårt uppdrag, säger hon till DN. Usch då?

Och så intervjuas Karin Geiger på Cosmos Communications AB, som bland annat ger ut tidningen Chili. (Som enligt mig är en riktig skittidning med ett synnerligen oattraktivt innehåll tryckt på ett riktigt sliskigt papper.) Hon ser att sex ligger i topp om vad ungdomar vill läsa och tycker "att det är fel att Glöd skriver om annat än sex".
-- För andra ämnen finns det andra tidningar att gå till. Det hittar du i Frida, Vecko-Revyn och Chili.

Andra spännande ämnen, ja. Som Duwop-gloss, Lindsey Lohan och 68 drömjeans för din kropp, till exempel. De är verkligen angelägna ämnen i tidningar som är kända för att vilja stärka sina läsares självkänsla. Eller vad säger du, Ebba von Sydow?

Andra bloggar om: , , , .