onsdag 21 mars 2007

Glass som identitetsmarkör?

Traditionsenligt lanserar GB sina nya glassar tidigt under våren för att förlänga glassäsongen och maxa försäljningen. I år finns en glass med det stupida namnet Girlie med bland nyheterna. En hallonglass som liknar ett trollspö med en rosa stjärna på en pinne.

"Och om inte namnet och färgen ger nog ledning om vilket kön glassen i första hand riktar sig till så finns ytterligare en ledtråd. Själva pinnen på glassen har fyllts med smink. Glittersmink." skriver DN.

Från GB:s håll menar man att glassen inte är en tjejglass. Nej, tvärtom tror man att även killar kommer att köpa den. Christoffer Schreil, marknadschef för GB, beskriver Girlie som "en rolig glass med retrokänsla" och tycker att glassen signalerar "sommarkänsla", "stjärnstatus" och "discokänsla". Han menar att det är olyckligt att glassen uppfattas som enbart riktad till flickor.

Konsumentrådet Sveriges Konsumenter håller inte med. På sin hemsida skriver de att glassen Girlie "säger en hel del om hur GB tycker att unga flickor är och ska vara". De tror inte ett ögonblick på att glassen riktar sig till båda könen: "med namnet Girlie och en flicka på glasspappret råder det förstås ingen tvekan om att det är till flickor och inte till pojkar GB riktar sig". Till DN säger de att vi inte behöver "ännu en produkt som förstärker fördomarna om vad det innebär att vara pojke och flicka".

TT undrar misstänksamt om det är ett lömskt pr-knep från GB:s sida för att skapa reaktioner och på så sätt få gratisreklam, vilket förnekas av GB.

Men tänk såhär då. Det kanske faktiskt är så att GB vill hitta nya marknader och därför riktar sig till förtryckta grupper och minoritetsgrupper, som hittills saknat en glass att identifiera sig med? Förra året kom glassen Nogger Black för alla svarta invandrare (Centrum mot rasism förstod inte alls det fina i kråksången och dömde ut den som rasistisk). I år kommer Girlie för alla tjejer och alla som skulle vilja vara tjej. Vad kommer nästa år? Rom-russinpinne för romer? En ny variant av Calippo för flator? Eller kanske en särskild dumstrut för de allt färre som kallar sig folkpartister?

1 kommentar:

Nisse sa...

Dessutom finns ju den gamla klassikern 88:an för alla nynazister.