tisdag 17 juli 2007

Med gott öga till Facebook -- eller en nagel i ögat på vissa

Vad kommer vi att minnas av sommaren 2007? Förutom att juni och halva juli huttrades bort har jag en kandidat. Facebook.

Fredrikbisonblog.se skriver om fenomenet. Han menar att en av framgångsfaktorerna är "Facebooks möjlighet att låta användarna hitta gamla studiekamrater och vänner de inte hört av på länge. Dels genom smarta sökfunktioner, men också möjligheten att importera adressböcker från de vanligaste mailtjänsterna". Jag håller helt med -- en stor del av de som är mina "friends" på Facebook skulle jag aldrig drömma om att ringa i dagsläget, men känns helt ok att kontakta via sajten.

En bekant är mer kritisk mot vad han kallar en "helt sjuk sida" och menar att "finnas med i alla obskyra små internetnätverk är slöseri med tid jämfört med vilket resultat du kan få av andra nätverkande aktiviteter".

Men hallå, slutade människor prata med varandra för att Graham Bell, eller vem det nu egentligen var, uppfann telefonen eller? En okvalificerad gissning är att vi idag har ett större och bredare kontaktnät efter telefonens och Internets intåg. Möjligenkan man invända att det haft inverkan på kvaliteten i kommunikationen. Men det tror inte jag -- allt var helt enkelt inte bättre förr.

Facebook är möjligen, kanske troligen, en fluga och om sajten inte uppfyller användarnas krav kommer den att sorteras bort -- obönhörligen. Men den är inget hot mot andra typer av nätverk, snarare ett komplement. Däremot är tiden konstant och det är upp till var och en att fundera över hur mycket tid man vill lägga på nätet och hur mycket tid man vill ägna åt människor off-line.

Kolla in denna infomercial om Facebook.

2 kommentarer:

Bisonfredrik sa...

Nej. Allt var inte bättre förr. Känslan av att agera i ett sammanhang, bland människor, tycker jag blir starkare genom nätet. Aldrig för har det varit så lätt att hitta personer som har samma nischade intressen som du eller läsa hur människor upplever sin omvärld och få inblick i andras liv. Det är mänskligt att vilja spegla sig själv mot omvärlden och aldrig har det vart enklare.

Blev intervjuvad av Sydsvenskan igår om det här. Jag sa massa smarta saker förstås. Det kom inte med så mycket. :)
http://sydsvenskan.se/nojen/article251985.ece

Mattias sa...

Du skriver att du inte tror att kvaliteten blivit sämre i vår kommunikation. Vi har troligen ökat vår totala sociala interaktion enormt sedan Graham Bell´s tid, både IRL och med hjälp av nya kanaler. De nya kanalerna (från telefonen till Jaiku) har smalare emotionell bandbredd än ansikte-mot-ansikte kommunikation. Så därför finns det fog att säga att kommunikationskvalitén blivit sämre. Möjligheterna till kommunikation och att finna nya givande relationerna har dock ökat enormt, som Fredrik är inne på.

Jag föredrar IRL-kommunikation för kommunikationskvaliténs skull, men hade ju t ex inte hittat till denna diskussion utan mejl och bloggar ;-)