fredag 16 februari 2007

Carbon offsetting ingen lösning för Brasilienresa

En av våra lärare åker snart till Brasilien med sin familj. Och stannar en månad. Lite avundsjuka på att hon får tillbringa hela mörka mars i soliga Brasilien frågade vi om hon tänkt på att klimatkompensera den långa flygresan? Det hade hon inte.

Kanske lika bra det, för idag skriver SvD att det är tveksamt om de nätsajter där man kan betala för att kompensera sina koldioxidutsläpp, "carbon offsetting", verkligen använder rätt metoder. De citerar en ny rapport från Lunds universitet. Stefan Gössling, docent och turismforskare vid Lunds universitet är en av forskarna bakom rapporten.
-- Vi kom fram till att det här är ingen lösning för flygets klimatpåverkan, säger han till SvD.

Företagen erbjuder ofta kompensation genom att investera i skog. Men det är inte rätt metod enligt rapporten. Även priset varierar kraftigt, från cirka 20 till 200 kronor för att neutralisera ett ton koldioxid.

Istället menar forskarna att det är bättre att satsa på projekt "som etablerar ny, energieffektiv teknik, eller ersätter fossileldade kraftverk med biobränslen eller vindkraft". Bara 25 procent av företagen i rapporten satsar på sådana program och fortfarande saknas det ett standardiserat system för att kontrollera att projekten håller vad de lovar.

Som konsument, medborgare och allt vad man är, och dessutom det minsta intresserad av hur miljön mår, kan man inte annat än känna en viss vanmakt. Hur tusan ska vi komma tillrätta med den här miljökatastrofen som vi står inför?

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: