torsdag 22 februari 2007

Med sex appeal och lite bättre rykte än vi förtjänar

Det handlar om Sverige. Som hamnat sjua på Anholt Nation Brands Index över olika länders varumärken. Det rapporterar DN.se.

Vårt fina land kniper sjundeplatsen genom en lika genomtänkt som förvirrande taktik, nämligen genom att sätta sig på två stolar:
-- Sverige uppfattas som trovärdigt
, som Schweiz, men samtidigt spännande vilket är en ovanlig blandning, säger Anholt.

Vi är dessutom kreativa och attraktiva. Allt sammantaget tolkar DN.se som att vi har sex appeal.

I det första indexet för två år sen kom Sverige etta, men nu har frågorna gjorts om lite. Till Sveriges nackdel uppenbarligen, eftersom vi halkat ner ordentligt. Undersökningsföretaget antyder
att Sverige ändå hamnat lite väl högt:
-- Sverige gör bra ifrån sig och har till och med ett lite bättre rykte än landet förtjänar.

IKEA, Absolut och Volvo anses vara varumärken som skapar trovärdighet för Sverige. Däremot tycks vi inte ha någon kultur av rang, det enda som hamnar på listan är Abba. Hallå?

Genom att intervjua omkring 30 000 människor världen över har Anholt analyserat och rankat olika länders varumärken. I topp ligger Storbritannien, följt av Tyskland och Italien. Det vinnande konceptet är slående och bygger på dynamiken mellan tradition och nytänkande och till det en smula vanlig hederlig mesighet.
-- Storbritannien har en blandning av gammal och ny kultur, Shakespeare och Spice Girls. Och landet anses vara viktigt men inte hotande -- till skillnad från USA som ses som viktigt och hotande, säger Anholt.

Sverige kan trösta sig med att Danmark och Norge kommer först på trettonde respektive fjortonde plats. I ett svagt ögonblick glömmer vi Munch och Ibsen, dogmafilmer och Elling och undrar vilka häftiga band de kan skryta med? Aha och Olsen Brothers?

Andra bloggar om: , , .

1 kommentar:

Sofia sa...

Att sätta Abba på kulturlistan säger mer om bedömaren än om landet. Något säger mig att bedömaren föredrar glättig menlös fjollpop framför Bergman och Norén.
Själv har jag verkligen aldrig kunnat med Abba och har ett passionerat hatförhållande till dem.