fredag 23 februari 2007

En svängom för Sverige

Vinden har vänt, hade man kanske sagt om det handlat om ett uppsving för segling. Nu när det handlar om ett uppsving för sällskapsdansen så kanske man kan säga att Sverige har tagit en svängom.

För några decennier sedan talade man om dansbaneeländet. Dansen orsakade upprörda känslor bland moralister och andra. Ystra snurrar och tät kroppskontakt i kombination med flaskor med starkt innehåll fördärvade människan, menade de.

Dansen försvann från listan på det coolaste man kunde göra. Men liksom allt som är inne kommer att bli ute har också det som är ute en potentiell chans att bli inne igen, bara det tillåts gå en tid.

Nu har det gått en tid och dansen är tillbaka.

Idag dansar vi svenskar som förr. Det vill säga att dansandet ökat med mellan 30 och 40 procent och nu ligger på en nivå som är anständig ett kulturland. Kursverksamheten har ökat med det dubbla, berättar Ulf Gustafsson, ordförande i Svenska danssportförbundet, för DN.se.

Anledningen stavas TV4:s tittarsuccé och kvällsblaskornas älskling Let's Dance. Men Ulf Gustafsson gillar tydligen inte allt, eller snarare alla, i programmet:
-- Att till exempel Lasse Brandeby är med är ju inte särskilt positivt för vår sport, säger han till DN.se.


Brandeby eller ej, som för övrigt gör allt för att bli utröstad, så är dansen här för att stanna. Ett tag.

Inga kommentarer: