onsdag 17 januari 2007

"Kunskap är inget argument...

...kreativitet är det!" Ungefär så kan man sammanfatta Teo Häréns, enligt mig, viktigaste poäng under hans kreativitetsföreläsning inför "Sveriges, ja kanske världens kreativaste människor".

Han bjöd på många aha! men det som skakade mig mest i den blå stolen jag satt i är att vi i kunskapsnationen Sverige inte längre kan konkurrera med kunskap. Idag, med Internet och hela globaliseringsprocessen, är det lätt att hitta rätt person med rätt kunskap var som helst i världen, och gärna där arbetskraften är billig. Det finns någon på Sri Lanka som jobbar minst lika bra som du, kanske dubbelt så bra, men som bara fakturerar en femtedel. Om ens det. Kunskap är alltså inget argument idag.

Det som vi kan konkurrera med är kunskap i kombination med kreativitet. För som Teo Härén sa, man är inte särskilt kreativ i ett land där man marscherar på skoltid.

Vi skrattade. Men att vara kreativ, riktigt kreativ, är svårare än man tror. När vi Berghsstudenter, "Sveriges, ja kanske världens kreativaste människor", fick göra ett kreativitetstest med en tegelsten visade det sig att vi inte var mer kreativa än typ Volvos medelålders chefer. Knäckande.

Så vi måste öva och öva. En drivkraft ligger i att priset på kunskap sjunker medan priset på kreativitet stiger. Allt enligt Teo Härén.

Inga kommentarer: