söndag 21 januari 2007

Lever pr-konsulter ett gott liv?

I senaste numret av Veckans affärer rankas Sveriges bästa konsulter. Av pr-byråerna ligger JKL, Kreab och Prime PR i topp. Där står också att varje pr-konsult i genomsnitt omsätter 1,5 miljoner till sin byrå och att förädlingsvärdet per anställd är 857 000 kronor. Tyvärr drar inte pr-konsulterna in särskilt mycket cash till arbetsgivarens vinstkonto, bara ynka 14 000 kronor, vilket enligt VA är "hiskeligt lågt". Artikelförfattaren Jan-Eric Öhman drar slutsatsen att pr-konsulterna lever "gott liv under och mellan arbetspassen". Det får vi väl verkligen hoppas.

Men så verkar det inte alltid vara. En konsult på en medelstor byrå som jag talat med jobbar från tidig morgon till sen kväll. Fjorton timmar om dagen. Sex dagar i veckan! Och det verkar inte vara det minsta konstigt i branschen.

Så går det kanske att köra med konsulter idag. Men branschen kommer att få ta ställning till förändrade attityder. Konsultbranschen får av artikelförfattaren rådet att inte köra på i gamla spår. Åttiotalisterna som knackar på dörren kommer att ställa krav på mångfald, flexibilitet och tid över till familjen. Vi har hört det från fler håll och jag tror att han har helt rätt.

Vi åttiotalister vill inte jobba ihjäl oss. Vi har inte ens lust att bränna ut oss litegrann.

Däremot är vi beredda att jobba hårt och effektivt med sådant vi är intresserade av och brinner för. Vi är unga och drivna men vet att vi varken är odödliga eller kommer att leva för evigt. Man orkar inte hur hög belastning som helst och livet är inte oändligt långt. Därför vill vi leva här och nu. Och ha det riktigt, riktigt roligt och utmanande under tiden.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: